Újra debreceni szakember az Országos Doktori Tanács élén

unideb.hu

2019.11.25. 18:56

Újra debreceni szakember az Országos Doktori Tanács élén
Csernoch László rektorhelyettes, az ODT régi-új elnöke (Fotó: Unideb.hu)

Csernoch László az előttük álló feladatokról is beszélt.

Hirdetés

Csernoch Lászlót, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesét választotta a grémium elnökévé az Országos Doktori Tanács (ODT) november 22-i ülésén. Januártól a Doktoranduszok Országos Szövetségének is Debrecenhez kötődő elnöke lesz Molnár Dániel személyében – írja az unideb.hu.

Az egyetemi portál cikke szerint az ODT életében hatalmas változást hozott a most záruló elnöki ciklus,

a korábban egyesületként működő testület a felsőoktatási törvény által létrehozott jogi személy lett. Tevékenysége így sokkal nagyobb súlyt képvisel a hazai felsőoktatásban. A tanács törvény által meghatározott feladata, hogy állást foglaljon a doktori képzéssel, fokozatadással kapcsolatos kérdésekben, meghatározza az úgynevezett komplex vizsga szervezésének elveit, továbbá meghatározza az állami ösztöndíjas helyek intézmények közötti felosztásának elveit.

Csernoch Lászlót egyedüli jelöltként választotta újra a testület, 2014 óta ez már a harmadik ciklusa lesz. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese az előtte álló feladatok közül kiemelte, hogy a 2019/2020-as tanévben végeznek azok a PhD-hallgatók, akik elsőként folytattak 4 éves doktoranduszi tanulmányokat. A tapasztalatokat ki kell értékelni, szükség esetén további változásokat kell kezdeményezni. Az ODT teljes körű nyilvánosságot biztosít honlapján minden, a doktori fokozatszerzéshez kapcsolódó munkafolyamatról, hallgatókról, témavezetőkről, emellett a frissen kutatott témákról is lehet olvasni a doktori.hu oldalon, ahol a már megvédett doktori értekezések is megtalálhatók. Az ODT célja, hogy az adatbázis közhitelessé váljon, amelyet jogszabályban is rögzíteni kell. Csernoch László fontosnak tartja az egységes szemlélet kialakítását a habilitációval kapcsolatos teendők területén is.

Debreceni EgyetemOrszágos Doktori TanácsCsernoch László

Szóljon hozzá!

Hirdetés