Hirdetés

Robotok segédkeztek Debrecenben Szijjártó Péternek és Papp Lászlónak

Cívishír

2019.11.14. 13:43

Robotok segédkeztek Debrecenben Szijjártó Péternek és Papp Lászlónak
Alex Davern, Papp László, Szijjártó Péter és Ábrahám László (Fotók: Fogarasi Renáta)

Kétszázötven új munkahely jött létre.az NI Hungarynál.

Hirdetés

Hirdetés

Ünnepélyesen átadták a NI Hungary Kft. 250 munkahelyet biztosító, bruttó 5,44 milliárd forintból létrehozott, új debreceni részlegét.

Alex Davern, a National Instruments Corporation vezérigazgatója kiemelte, jó döntés volt a 18 évvel ezelőtti gyárberuházás során a cívisváros mellett dönteni. Ezt a helyiek elkötelezettsége, a Debreceni Egyetem jelenléte, az akkori kormány és az önkormányzat támogató hozzáállása megerősítette. Hittek abban, hogy Magyarország hitech-központ lehet – utalt rá –, miként a cívisvárosban is jól közelítettek az üzleti élethez. Emlékeztetett: 2000-ben még úgy tervezték, Debrecenben 300-400 foglalkoztatnak majd, ma viszont már 1500 dolgozójuk van. Ennek az az oka, hogy a gyártás mellett a vállalat többek között kutatásfejlesztési, pénzügyi és jogi részleget is létrehozott a cívisvárosban az előbb említett kedvező tapasztalatok eredményeként. Megjegyezte, dolgozóik kétharmada magasan képzett munkaerő.

Robotok hozzák az átvágandó szalagot az NI-nál

Papp László polgármester az NI társadalmi felelősségvállalásban nyújtott teljesítményét emelte ki. Elismerését fejezte ki Ábrahám László ügyvezető felé, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a cég 2009 óta futó mentorprogramja révén 145 oktatási-nevelési intézmény mintegy 6000 gyereke került közelebb a természettudományokhoz. Nagyban neki köszönhető, hogy a robotika-oktatás szintén sok fiatalt elér a megyeszékhelyen. – Az NI 2001-es gyárépítésével Debrecen történetében is új korszak kezdődött, ugyanis a város bizonyította, hogy a hi-tech vállalatok igényeit is képes kiszolgálni – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017 óta Magyarországra érkezett cégeknél kínált bruttó bér eléri a 460 ezer forintot, ami jóval meghaladja a két évvel ezelőtti 304 ezer forintos átlagot. Közlése szerint 2019. beruházási rekordot jelent Magyarország történetében, mivel már most 1481 milliárd forintnyi tőke érkezett, ami meghaladja a teljes múlt évit.

Az új tömbben 250 munkavállaló dolgozik

Elmondta: az elektronikai ágazat 2018-ban 5100 milliárd forintnyi termelt értéket produkált,  míg idén szeptemberig már 4100 milliárd forint ez az adat. Azaz várhatóan ismét sikerül rekordnövekedést felmutatni.

– Modern kori ipari forradalom zajlik a szemünk előtt. Az új technológiák alkalmazása a siker alapkövetelményévé válnak, egyben újfajta versenyhelyzetet hoznak létre. Ebben a versenyben azok az országok lesznek a sikeresek, amelyek képesek magukhoz vonzani az új techológiákat alkalmazó vállalatokat – jelentette ki a tárcavezető, aki Debrecen vonatkozásában arról is szólt, hogy a város ma már nem csak Magyarországon, hanem Közép-Európában is az egyik elsőszámú befektetési célpont.

Szokatlan személyes terek az új létesítményben
Jelenleg Magyarországon 1700 amerikai cég 105 ezer munkavállalót foglalkoztat. A most átadott épület létrehozását 2,5 milliárd forinttal támogatta a kormány .

RaL

Galéria

Debreceni EgyetemDebrecenNational InstrumentsPapp LászlóSzijjártó Péter

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.