Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lerobbant belvárosi házakat vásárol Debrecen

| 2019. 11. 25. | 18:29:00
Végre az önkormányzathoz kerülhetnek az egykori Köjál bizonyos épületei.
Lerobbant belvárosi házakat vásárol Debrecen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három, hosszú ideje elhanyagolt Dósa nádor téri épületet is megvásárol az államtól a debreceni önkormányzat bruttó 347 millió forintért, hogy aztán értékesítse a saját cégeinek. A Dósa nádor tér 2., 4. és 5. szám alatt épületek megszerzésére vonatkozó adásvételi szerződés aláírása folyamatban van az állammal. Az önkormányzat célja az, hogy az ingatlanokat befektetők bevonásával fejlesszék a vonzóbb városkép érdekében.

  • Dósa nádor tér 2.: ez az 584 négyzetméteres, emeletes, pincés magastetős ingatlan 1969-ben épült, eredetileg lakóházként funkcionált. Később a Minőségvizsgáló Intézet és a Városi Tüdőgondozó Intézet működött benne. Az épület közepestől rosszabb műszaki állapotú, évek óta üres, közműbekötésekkel már nem rendelkezik.

A 2. szám is üres már évek óta

  • Dósa nádor tér 4.: a 401 négyzetméteres épületet (pince, földszint, emelet, padlástér) 1955-ben emelték lakóháznak. De még abban az évben összeépítették az 5. számmal, hogy a Közegészségügyi Járványügyi Állomás feladatait szolgálja. Az épület szerkezetileg jó állapotú, a külső homlokzat és a belső burkolatok elhanyagoltak. Közműbekötések nincsenek.
  • Dósa nádor tér 5.: 1177 négyzetméteres, 1951-ben felhúzott emeletes épület pincével, padlástérrel. A padlásteret 1961-ben beépítették, az ingatlan szerkezetileg jó állapotú, de belülről elavult. Szintén a Közegészségügyi Járványügyi Állomás működött benne. Közműbekötésekkel nem rendelkezik.

Az önkormányzat a három ingatlant versengő ajánlatkérés útján kívánja értékesíteni oly módon, hogy azon csak a kiíró által meghívottak vehetnek részt. Ez a két cég a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt., a három ingatlant egy csomagban, 348 millió forintos induló ár mellett szerzi meg a jobb ajánlatot tevő gazdasági társaság (a verseny csak formaság). Az ügy a november 28-i közgyűlés programjában is szerepel. 

A Dósa nádor tér felújítása-átalakítása hosszú évek óta napirenden van. A tér esetében elvégzendő felszíni munkákról többször írtunk. Legutóbb, októberben Papp László polgármester 2020. tavaszi kezdésről és nyár végi befejezésről beszélt.

Az árkádjairól ismert épület a Dósa nádor tér 6. szám, erről az előterjesztésben nincs szó

A most megvásárolandó épületek más lapra tartoznak. Ezekről azt kell tudni, hogy egy 4-5 évvel ezelőtt hirdetett (valójában még régebbi) elképzelés szerint biztosítanák az Ady tér és a Dósa nádor tér közötti szabad átjárást (jelenleg nagyot kell kerülni). Arról is volt szó, hogy a volt Köjál épületeinek felhasználásával tornatermet alakítanának ki az Ady Endre Gimnázium számára.

Mivel a Dósa nádor tér átalakítását több előre nem látható tényező hátráltatta, több éven keresztül csend volt az ügyben. Most úgy tűnik, felgyorsulnak az események Debrecen egyik legfontosabb tere körül, amelyet a városvezetés élettel töltene meg, azaz szívesen vennék vendéglátóhelyek nyitását, valamint az adventi vásár egy része is oda költözhet. 

[Beillesztett cikk: Jó ajánlat esetén Debrecen kiszáll!]

Az egyetlen zavaró tényező az, hogy az ingatlanvásárlásokat nevesítő előterjesztés csak a 4. és az 5. számot említi, márpedig a volt Köjál-épület a 6. számra is kiterjed. Ez utóbbihoz tartozik a jellegzetes árkádos bejárat, mely mögött előszeretettel tanyáztak, piszkoltak hajléktalanok az elmúlt telek alkalmával.  

Frissítés: november 27-én arról tájékoztatta a városháza a Cívishírt, hogy bár valóban 6. szám van kiírva a szóban forgó épületre, a földhivatali adatbázisban az is az 5. szám része. Vagyis az önkormányzat a teljes egykori Köjál-épületet megvásárolja. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.