Hirdetés

A belváros megújítását ígéri Debrecen polgármestere

civishir.hu

2019.10.22. 14:27

A belváros megújítását ígéri Debrecen polgármestere
(Fotó: Cívishír)

A Holló János utcán már elkezdődött a munka.

Hirdetés

A „zöld város” program részeként a belváros elöregedett, elhasználódott területeit is megújítják. Ennek köszönhetően 18 ezer négyzetméternyi terület szépül meg, melynek túlnyomó többsége zöldterület-fejlesztést jelent, kisebb részben pedig az elhasznált aszfaltréteg megújítását, térkövezést – hangzott el az október 22-i sajtótájékoztatón.

Papp László polgármester elmondta, a Vármegyeháza utca új aszfaltburkolatot kap, legallyazzák a fákat, cserjésítenek, füvesítenek, fejlesztik és másfélszeresére bővítik a játszóteret.

A program részeként köztéri kamerákat telepítenek, új utcabútorokat helyeznek ki. A Vármegyeháza és a Holló János utcákon a jelenlegi merőleges parkolók párhuzamosak lesznek, ezzel is növelik a zöldterületet, de a parkolók számát nem csökkentik. – A fejlesztés része a Dósa nádor tér átépítése is. A kivitelező kiválasztása lezárult, a közbeszerzéseket felügyelő főosztály utóellenőrzést végez, remélhetőleg rövidesen megkapjuk a felhatalmazást a szerződés megkötésére. A munkálatok kora tavasszal kezdődhetnek, így nyár végére egy megújult térrel lehetünk gazdagabbak – mondta Papp László.

A polgármester kiemelte, megújul a Jászai Mari utca környéke, a Sas utcán pedig mélygarázst hoznak létre. Utóbbi egy későbbi fejlesztés része lesz, valószínűleg 2021 körül valósul meg, jelenleg a tervezés zajlik. A Petőfi tér fejlesztése is napirenden van, a tervek véglegesítés alatt állnak, és a következő év folyamán - a közbeszerzési eljárást követően - elindulhat a terepmunka. Papp László kiemelte, a főpályaudvar megépítése egy későbbi uniós ciklusra tolódik. – A Szent Anna utca környéke szintén térburkolatot kap. Megújul a Déri tér és a zenepavilon felújítása is része a programnak. A Déri tér környéki rossz aszfaltburkolat eltűnik, helyette a múzeumhoz illő térkövet tesznek le és a park tovább szépül. 2020 végére, 2021-re teljesen megújul a belváros a Petőfi tértől egészen a Déri térig – tette hozzá a polgármester.

A belvárosi zöld programhoz 1 milliárd 775 millió forint uniós forrást használnak fel. A közbeszerzési eljárások után derül ki, a városnak milyen mértékű önerőre van szüksége.

Galéria

felújításDebrecenPapp Lászlóbelváros

Szóljon hozzá!

Hirdetés