Hirdetés

Hirdetés

Pontysimogatás és kolbászfüstölés is lesz a Kutatók Éjszakáján

civishir.hu

2019.09.23. 16:26

Pontysimogatás és kolbászfüstölés is lesz a Kutatók Éjszakáján
(Fotók: Cívishír)

Debrecenben rengeteg újdonság és tudományos kísérlet várja a látogatókat.

Hirdetés

Hirdetés

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Debreceni Egyetem, amely idén négy városban (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Hajdúböszörmény) lévő campusain több mint 150 különleges programmal várja az érdeklődőket. A program célja évek óta változatlan: közérthetően bemutatni a kutatási eredményeket és módszereket.

A Debreceni Egyetem több mint 10 éve rendszeres résztvevője a népszerűsítő programnak, amelyet az utolsó szeptemberi pénteken rendeznek meg ország- és Európa-szerte.

–  A tudomány gyakran elvont és távoli fogalom, ezt szeretnénk cáfolni, bizonyítva, hogy a kutatásoknak, tudományos eredményeknek van egy hétköznapi, mindenki számára érthető oldala – mondta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a szeptember 23-i sajtótájékoztatón. Hozzátette: nem leegyszerűsítve, sarkítva mutatják be az eredményeiket, hanem hitelesen, ugyanakkor szórakoztató formában. Szeretnének minél több fiatalt meggyőzni, érdemes a tudományos pályát választani.

– A kutatás, kísérletezgetés iránti szenvedély azokban él leginkább, akik megőrizték gyermekkorukból a játék örömét, kíváncsiak arra, hogyan működik az emberi test, a világegyetem, a mikroszkóp alatti élet –  mondta Bánáti Diána, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja. Mint mondta, a betegségek döntő része valamennyire összefügg a táplálkozással, így a karon működő üzemben meg tudják mutatni a hallgatóknak, miért szükséges jó minőségű alapanyagot felhasználni és abból hogyan tudnak egészséges élelmiszert létrehozni.

–  Az üzemben mindezt megtekinthetik az érdeklődők. Pontyokat lehet simogatni, megtekinthetik hogyan gyűjtik be a rovarokat, hogyan tápláljuk az állatokat. A körülöttünk lévő világ számos olyan csodát rejteget, amit a kutatók megpróbálnak megfejteni. Az alapkutatással foglalkozók megfigyelik a természeti jelenségeket, az alkalmazott kutatás a fejlesztésre koncentrál –  tette hozzá.

Szeptember 27-én az intézmény valamennyi campusán, valamint a Kenézy kórházban, az Atommagkutató Intézetben és az Agóra Tudományos Élményközpontban több mint 150 program várja a látogatókat.

Idén első alkalommal a Szolnoki Campus is csatlakozik olyan izgalmas programmal, mint "A gombócok tudománya", melyre a gasztronómia iránt érdeklődőket várják a szervezők. Hajdúböszörményben gyermekkorral kapcsolatos kutatások állnak a középpontban, a gyermekruha viselési szokásokkal ismerkedhetnek. Nyíregyházán az elsősegélynyújtás fontosságára hívják fel a figyelmet, bepillanthatnak a mentőtiszti szakma rejtelmeibe is.

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódva különleges festőmaratont szervez a Debreceni Egyetem a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria. A PsychArt24 különlegessége, hogy a pszichoszociális problémákkal küzdő és egészséges emberek együtt festenek 24 órán keresztül az élettudományi épület aulájában. 

A népszerű és jól ismert programok, bemutatók mellett az egyetem oktatói, kutatói és hallgatói újdonságokkal is készülnek. Lesz többek között fizikai szabadulószoba, Street Science Party – ahol a virtuális valósággal lehet ismerkedni -, valamint azt a különleges kenyeret is meg lehet kóstolni, amit (szigorúan tudományos alapon) saját magunk süthetünk.

A regisztrációköteles programokra a kutatokejszakaja.hu oldalon, a "helyszín" fül alatt a "Debrecen" címszót kiválasztva lehet jelentkezni, ahol bővebb információt is olvashatnak.

Galéria

Debreceni Egyetemkutatók éjszakája

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.