Hirdetés

Világszínvonalú szolgáltató labor létesült Debrecenben

unideb.hu

2019.08.27. 14:30

Világszínvonalú szolgáltató labor létesült Debrecenben
Európai szolgáltató laboratóriumként is működik (Fotó: Unideb.hu)

A rákkutatáshoz nyújt hátteret, de a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik.

Hirdetés

Korszerű mikroszkópokkal és citométerekkel gazdagodott az elmúlt években az orvoskar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének sejtanalitikai laborja. Au európai uniós pályázatokból megvalósult, csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztés révén világszínvonalú szolgáltató laborrá alakult és ezentúl Damjanovich Sándor nevét viseli – írja az Unideb.hu.

– Európában sehol máshol nem áll rendelkezésre ilyen modern műszeregyüttes, amely a nemzetközi kutatások élvonalában álló mérésekre, vizsgálatokra teremt lehetőséget – hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes az augusztus 26-i sajtótájékoztatón.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor (DSZL) egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújt hátteret, de a műszerek a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik. A műszerpark elsősorban a posztgraduális oktatásban kap majd nagy szerepet, ugyanakkor a laborban alkalmazott modern eljárások az általános orvosképzés szempontjából is fontosak.

– A labor küldetés az alapkutatás és innováció segítése az élettudományi kutatási területek széles skáláján. Hozzáférés biztosítunk az élvonalbeli kutatási infrastruktúrákhoz, mind egyetemi kutatók, mind vállalati partnerek, hazai és külföldi felhasználók számára – tájékoztatott Szöllősi János egyetemi tanár, az önálló menedzsmenttel rendelkező szolgáltató labor vezetője.

A DSZL európai szolgáltató laboratóriumként is működik, bekapcsolva a nemzetközi vérkeringésbe a Debreceni Egyetemet.

Damjanovich Sándor alapította 1969-ben a debreceni Biofizikai Intézetet, a hazai és nemzetközi biofizikai élet meghatározó alakja volt, aki számos úttörő sejtanalitikai technikát vezetett be.
Debreceni Egyetemlaboratóriumrákkutatás

Szóljon hozzá!

Hirdetés