Hirdetés

Elköltözött a debreceni Anyatejgyűjtő Állomás

civishir.hu

2019.08.16. 15:43

Elköltözött a debreceni Anyatejgyűjtő Állomás
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A változást szakmai okok indokolták.

Hirdetés

Új helyre, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára költözött az Anyatejgyűjtő Állomás. A változtatás legfőbb oka az volt, hogy a begyűjtött anyatej 80 százalékát a klinika koraszülött osztályán használják fel – hangzott el az augusztus 16-i sajtótájékoztatón.

Az Anyatejgyűjtő Állomás egyik feladata összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, ezen felül az anyatejadó édesanyák segítségével anyatejjel látják el a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akik édesanyjuk anyatejjel nem tud táplálni.

Papp László polgármester elmondta, jól szimbolizálja az állomás elhelyezése, új környezetbe kerülése azt az együttműködést, mely Debrecen városát és az egyetemet összeköti. Hozzátette: a város évente 10 millió forinttal támogatja az intézmény fenntartását.

A városi támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulás alapján államilag biztosított literenként 2 700 forinton felül azok a kismamák, akik a házhoz menő begyűjtést veszik igénybe, további literenkénti 800 forintot, összesen 3 500 forintot kapnak, míg azok a kismamák, akik maguk viszik be az állomásra, további 1 300 forintot, összesen 4 000 forintot kapnak literenként.

Népegészségügyi szempontból az a szakmai cél, hogy minden csecsemőt anyatejjel, illetve annak hiánya esetén nőitejjel tápláljanak. Ez az Anyatejgyűjtő Állomás működtetésével hatékonyan és járványügyi szempontból biztonságosan megvalósítható.

A donorok az anyatejadás előtt alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, amely kizárja annak lehetőségét, hogy fertőzött anyatej kerüljön begyűjtésre.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója kifejtette, az Anyatejgyűjtő Állomás működtetése nem kötelező eleme egy városnak sem, és nagyon kevés településen van effajta lehetőség. – A legszebb helyre kerültünk. A Szülészeti Klinika az a bölcső, ahová érkeznek az édesanyák. Itt töltik első pillanataikat, itt kapják az első tanácsokat, utána a védőnőkön keresztül tudunk tovább segíteni. Két módon tudunk szolgálatot tenni: várjuk nyitvatartási időben az anyatejjel érkezőket, vagy házhoz megyünk érte – mondta. Papp Csaba hangsúlyozta: minden szülő, aki igénybe veszi ezt a lehetőséget, biztos lehet benne, hogy alaposan kivizsgált édesanyától kapnak tejet a babák. Ahogy beérkezik az állomásra a tej, azonnal elkezdik a feldolgozását, pasztörizálják, lehűtik.
– A legnagyobb rész – 80 százalék – azonnal a Gyermekklinikára kerül, míg a másik része felírva, a gyermekorvosok által jutnak el a gyerekekhez 8 hónapos korukig – tette hozzá.

A Debreceni Egyetem által fenntartott állomásra nagy szükség van, hiszen 2018-ban 3 585 liter anyatejet gyűjtöttek be az intézmény munkatársai, amelynek körülbelül felét maguk hozták be a kismamák, míg a másik feléért az állomás munkatársai mentek házhoz.

Az Anyatejgyűjtő Állomás 2018-ban 62 donor kismamával állt kapcsolatban és 129 csecsemőt látott el.

Galéria

Debreceni EgyetemDebrecenanyatejAnyatejgyűjtő Állomás

Szóljon hozzá!

Hirdetés