Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nők, akik nem példálóznak, hanem példát mutatnak

| 2019. 05. 07. | 17:10:00
Debreceni anyukák váltottak sportos életmódra negyven felé…
Nők, akik nem példálóznak, hanem példát mutatnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sportos anyukákat láttunk vendégül a Cívishír szerkesztőségében, akiknek az életük szerves része a mozgás, a rendszeres sport, akik nem keresnek kifogást, hanem példát mutatnak a gyerekeiknek. Mi pedig azért írjuk meg a történetüket, hogy példát vegyenek róluk a kortársak, de fiatalabbak és idősebbek is, mert az egészséges életmóddal nem a szenvedés jár együtt, hanem a barátság, a sok buli, a közös sikerélmények, no meg a finom falatok, időnként pedig még az alkohol is, mert jól élni nemcsak szellemi, hanem fizikai öröm is.

Nincs kifogás

Judit, Edina és Nóra nem a divatmagazinok cicamicái, otthonülő el- és kitartottak, hanem „hétköznapi” anyukák, feleségek, dolgozó nők. Jókedvűek és sugárzóak. Akik mély hittel és meggyőződéssel adhatnák elő a gyereknevelés és a házimunka súlyos terhét, ami miatt nem jut napi egy óra sem sportolni, de nem ezt teszik.

Én öt évvel ezelőtt, 39 éves koromban, már kétgyermekes anyaként kezdtem el futni, pedig addig messze állt tőlem a sport – kezdi Nóra. – Gyerekkoromban egyenesen utáltam a futást, ha például az iskolában, a testnevelőórán futni kellett, akkor inkább elbújtam a bokorba. Öt éve az egyik barátnőm rendszeresen futott, teljesítette a félmaratont is, csodáltam, de sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy ilyenre őrültségre vetemedjek. Aztán sikerült meggyőznie, hogy tegyek egy próbát. Egy vasárnap reggel mentünk ki a Nagyerdőre, 500 méterig bírtam, kis híján meghaltam, de nem adtam fel. Fél év múlva már nekem is megvolt a félmaraton.

Galgóczi Nóra

 

Juditnak is életmódot kellett váltani, pedig sportos családba született, majd „sportosan” ment férjhez: párja a DVSC ikonja, a sokszoros magyar bajnok és kupagyőztes, az 1996-os olimpián a braziloknak gólt szerző Madar Csaba.

Én sportoltam az iskolában, atletizáltam, de rövidebb távot futottam. A hosszabb távokat mindig is utáltam. Sokáig nem éltem sportos életet, aztán volt egy osztálytalálkozónk, ahol az egyik volt osztálytársam mesélte, hogy elkezdett futni, és mennyire jól érzi tőle magát. Nagyon meglepett, mert pontosan ő volt az, akiről sosem gondoltam volna, hogy valaha sportolni fog. Ennek hatására embereltem magam, és kezdtem el futni a Nagyerdei Stadion körül.

Balla Judit

 

A legkönnyebb dolga – vagy a legnehezebb? – Edinának volt, hiszen Nóri és Judit, a két barátnő rendszeresen futottak.

Annyira gáz volt, hogy ők mindig futnak, én ugyanis nemcsak a futást utáltam, hanem még azt is, aki fut – mondta hangos nevetés közepette Edina, aki aztán mégsem akart kilógni a sorból. – Van egy negyedik barátnőnk, Andi, engem ő vett rá, hogy fussak. Az első kilométeren pontosan úgy jártam, mint Nóri, de újabb és újabb célt tűztem ki magam elé. Három év alatt jutottam el a tíz kilométerig, ami óriási élmény volt. Így jönnek az újabb az újabb célok, ami ma elérhetetlennek tűnik, az nincs is olyan messze, csak akarni kell.

Szilágyi Edina

 

Sport a gyereknevelés mellett? Nincs rá időm - ez magyar társadalom egyik leggyakoribb kifogása a sportolás mellőzésére.

Nekem van egy 12 éves fiam, aki a pallagi Debreceni Labdarúgó Akadémián focizik. Hetente háromszor én viszem őt edzésre. Amíg a többi szülő a kocsiban vagy a büfében múlatja az időt, addig én elfutok a labdarúgó-akadémiától a temetőig, és vissza. Sokkal hasznosabb időtöltés

– így Edina, aki kommunikációs szakemberként dolgozik, s bár munkájában sokat jön-megy, azt leginkább autóval, ülve teszi, így az állandó mozgásigénye arra készteti, hogy kihasználjon minden lehetőséget.

Egy anyának jusson ideje saját magára is!

Közben arról beszélgetünk, anyaként nehéz összeegyeztetni azt, hogy a család se szenvedjen hiányt, de közben a nő is tudjon foglalkozni saját magával. Nehéz, de nem lehetetlen. A megoldás kulcsa ott van Judit kezében is.

Az én gyerekeimet nem érdeklik a futóversenyek, meg úgy általában a futás sem, de ők élsportolóként rengeteget edzenek a hét minden napján, és amikor otthon tanulnak, addig én tudok egyet futni. Edinával gyakran összefutottunk Pallagon. Amíg az én gyerekeim edzettek Pallagon, addig edzettünk mi is, futottunk az erdőben. Egyébként gyakran szoktam futni a férjemmel is, vele vettem részt az első hivatalos versenyen is, a Wizz Air-futáson, ahol én még csak váltóban futottam. 

Motiváció a gyerekek számára

A jó anya nem példálózik, hanem példát mutat. Nóri, aki családi vállalkozásban irodai munkát végez, elmeséli, hogy az ő sportos hobbija milyen jó hatással van a gyerekeire.

Az én gyerekeim is sportolnak, a nagyobbik teniszezik, a kisebbik pedig vívni jár, vannak is sikerélményeik, de ebben a korban még az érmek jelentik igazán a dicsőséget, és amikor látták, hogy anyának tele van a fala éremmel, akkor azzal ostromoltak, hogy mikor lesz Debrecenben gyerekeknek futóverseny. Az első ilyen alkalommal már ők is jöttek, a nagy 10 kilométert futott, a kicsi pedig kettőt. Azóta minden ilyen kihívásnak meg akarnak felelni.

Még turistaként is futnak

Lehet ezt még fokozni! A hölgyek rendszeresen a futás jegyében szervezik meg a külföldi kirándulásaikat, azaz oda mennek családostul, ahol éppen futóversenyt rendeznek.

A maratont például én azért Madridban futottam le, mert amikor 42 éves lettem, akkor éppen ott rendeztek maratoni futóversenyt – mondja Nóra.

A hölgyek legutóbb, néhány hete Barcelonában rótták a kilométereket az eDreams Mitja Marató de Barcelona 2019 elnevezésú futóversenyen, pihenés gyanánt pedig megismerkedtek a katalán főváros nevezetességeivel. A hölgyek ilyenkor összekötik a kellemest a még kellemesebbel, a testüket a futással, a szemüket pedig helyi látványossággal kényeztetik.

Edina és Nóra Barcelonában

Nem lehet a pénzre fogni

A piszkos anyagiakat firtató kérdésünkre, azaz hogyan húzhatna nyúlcipőt egy átlagos tócóskerti háziasszony Barcelonában, a hölgyek szinte egyszerre vágják rá:

Tévedés!

Judit emlékeztet rá: ma már a repülés nem megfizethetetlen, a fapados járatok áldásos tevékenységének köszönhetően néhány ezer forintból nyugati metropoliszok érhetők el, azaz sokszor olcsóbban lehet eljutni repülővel Barcelonába, mint Budapestre autóval. Nóri azt emeli ki, hogy a szállás sem egy ökör ára, mert bármerre is járnak, nyilvánvalóan nem ötcsillagos welnesshotelben szállnak meg, mert nekik egy sokkal szerényebb és olcsóbb hotel vagy panzió is tökéletesen megfelel. Judit még hozzáteszi: a budapesti Vivicittán magasabb volt a nevezési díj, mint Barcelonában. Edina összegez: egy magyarországi kirándulásnál nem kerül többe egy katalán hétvége, ha az ember idejében foglal repülőjegyet!

Ingyenes dietetikai szaktanácsadás

A hölgyek úgy csinosak és sportosak, hogy nem viszik túlzásba a reformtáplálkozást a sok görögsalátával, hiszen – elmondásuk szerint – aki salátákon él, az érdemi edzésmunkát végezni képtelen. Szénhidrátban és fehérjében gazdag az étrendjük, a gyerekeiket is így táplálják. Húsos ételek, tészta és zöldség-gyümölcs minden nap – ez a sportos étrend.

A hölgyek nem szégyellik bevallani, hogy alkalomadtán „bűnbe” esnek, azaz nem hagyják ki a ziccert, a finom zsíros falatokat egy-egy kerti partin, vagy a csajos bulikon nagyon jól tud esni néhány pohár bor. Csak a cigarettázást övezi megvetés, minden más élvezet jöhet!

Sportolj!

Judit, Edina és Nóra a sport számos jótékony élettani hatásáról tudnának értekezést tartani, de másképp próbálják mozgásra ösztönözni a hölgyeket. Ahogy Edina fogalmaz:

Egyedül is jó futni, de ketten már örömteli, hárman pedig már egy óriási buli.

Kívánjuk ezt minden nőnek!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés