Hirdetés

Hirdetés

Kossuth Lajos Debrecenben. Ezt írta, ezt mondta...

2019.03.14. 16:22

Kossuth Lajos Debrecenben. Ezt írta, ezt mondta...
(Fotó: Déri Múzeum)

Kéziratai segítségével mutatják be a történelmi eseményeket

Hirdetés

Hirdetés

Kossuth Lajos azt üzente - ezzel a címmel nyílt új ’49-es emlékkiállítás a „Debrecen, a szabadság fővárosa” című rendezvénysorozat keretében a Déri Múzeum Zoltai Termében.

Kossuth Lajos személyét és debreceni tartózkodását állítja középpontba a tárlat, amely válogatott dokumentumok és tárgyak mellett három kézirat segítségével mutatja be a történelmi eseményeket, és állít emléket Kossuth halála 125. évfordulójának is.

A május 26-ig látható kiállításon a többi között Kossuth-portrék, kisplasztikák, korabeli bankók és pénzérmék láthatók, de az érdeklődők megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is. MTI/Czeglédi Zsolt

Megtekinthető a Függetlenségi nyilatkozat Kossuth által írt fogalmazványa is, amely a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából érkezett Debrecenbe. A kiállítás – egy magángyűjtőnek köszönhetően – bemutatja a kiáltványt is, melyben Kossuth a magyar szabadság őrvárosának nyilvánítja Debrecent.

„Debreczen azon szikla, mellyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokolkapui soha sem fognak. Ime én a nemzet nevében Debreczen városát, a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom...”

Déri MúzeumKossuth Lajos

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.