Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Száll a por, fullasztó a debreceni levegő

| 2019. 02. 21. | 13:17:00
A sarkvidéki légtömegtől várják a javulást.
Száll a por, fullasztó a debreceni levegő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Február 19-én a riasztási, február 20-án a tájékoztatási küszöbértéket haladta meg a szálló por légköri koncentrációja Debrecenben. A levegő további romlását elkerülendő arra kérnek mindenkit, hogy fűtésnél lehetőleg kerüljék a szilárd tüzelőanyagok használatát és ha van rá mód, inkább a tömegközlekedési járműveken közlekedjenek. A friss meteorológiai előrejelzések szerint pénteken viharos erejű sarkvidéki légtömeg érkezik, így jelentősen javul majd a levegő minősége.

A debreceni önkormányzat tájékoztatja a város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának  24 órás átlagértéke egymást követő két napon, február19-én, kedden két mérőállomáson (Hajnal utca, Kalotaszeg tér) meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3), február 20-án, szerdán pedig két mérőállomáson (Hajnal utca, Kalotaszeg tér) a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint pénteken a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északkeleti széllel sarkvidéki légtömeg zúdul be az országba, így határozottan javul a levegő minősége.

A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék.

Debrecen közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

A szálló por egészségügyi hatásai

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Összeállt a magyar válogatott; Debrecenben az olimpiai kvóta a tét
Összeállt a magyar válogatott; Debrecenben az olimpiai kvóta a tét
A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.