Hirdetés

Hirdetés

Egy irakit ítéltek súlyos börtönévekre Debrecenben

2019.01.24. 14:41

Egy irakit ítéltek súlyos börtönévekre Debrecenben
(Fotó: Debreceni Törvényszék)

Harminchat embert zsúfolt a kisbuszba.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Törvényszék 2019. január 24-én ítéletet hirdetett annak az iraki származású, holland állampolgárnak az ügyében, aki 2016 decemberében egy kisbusszal Magyarországról iraki, szír és iráni állampolgárokat akart Nyugat-Európába csempészni.

Az elsőfokú bíróság M. N. vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért őt 4 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napban állapította meg. A bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete vádja alól felmentette.

Az iraki szerint magyar stopposokat szállított...

A vádlott a bíróság előtt arra hivatkozott, hogy Magyarország érintésével munkaügyben utazott Romániába egy barátjával, két járművel. Állítása szerint Romániában eltévedt, a barátjával elveszítették egymást és tagadta, hogy Romániában bárkit is szállított volna. Körösszegapáti külterületén azért állt meg a kisbusszal 2016. december 16-án reggel, mert magyar munkásoknak vélte az út mellett várakozókat, akiket csak a következő településig akart volna elvinni. A „stopposokat” 7-8 főre becsülte, a járműből nem szállt ki, ezért nem tudta pontosan hányan lehettek. Az eljárás során bizonyítást nyert, hogy sem a vádlott utazásának célja, sem a – később hivatkozott – barátjával való budapesti áruvásárlás nem igazolódott.

A bíróság másképp véli

A bíróság által megállapított tényállás szerint M. N. azzal a kifejezett céllal érkezett, hogy harmadik országbeli állampolgároknak pénzért segítséget nyújtson részben Romániában az ő szállításukban, illetve a román-magyar határ átlépését követően Magyarország területén történő továbbszállításukban. 

M.N. az üres busszal Ártándnál lépett be az országba. 2016. december 16-án reggel 7 óra körül Körösszegapáti felől Biharkeresztes irányába tartott, a megbeszélt találkozóhely felé. Körösszegapáti külterületén állt meg, majd a 36 fősre duzzadt csoport tagjai beszálltak a kisbuszba. 35-en szálltak be a raktérbe, egy ember az utasfülkében foglalt helyet. Az eseményeket egy arra közlekedő autóbusz sofőrje és utasa észlelte, akik azonnal hívták a rendőrséget. A vádlott az embereket alig pár percig szállította, a rendőri igazoltatásig 8,5 kilométert tett meg. A rendőrök kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire. A vádlottat előállították, a 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgár ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd az illegális határátlépőket visszatoloncolták Romániába.

A védelem teljes felmentést kér

Mocsáry Eszter bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, azt, hogy a vádlott nagyszámú embernek nyújtott segítséget az államhatár átlépéséhez, 35 ember életét, testi épségét veszélyeztette, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, két kiskorú és egy tovább tanuló nagykorú gyermekről kell gondoskodnia, valamint az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a nyilatkozattételre három napot tartott fenn gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen teljes felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

migrációítélet

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.