Hirdetés

Ájurvéda módszerek a debreceni sebészeten

civishir.hu

2018.12.08. 09:00

Ájurvéda módszerek a debreceni sebészeten
(Fotó: unideb.hu)

Ősi beavatkozást ismertetett az indiai professzor.

Hirdetés

Hirdetés

Különleges ájurvéda terápiákat mutatott be egy indiai sebész a Debreceni Egyetem Sebészeti Klinikáján. Az eljárások a Crohn- és cukorbetegek sebeinek gyorsabb gyógyulását segíthetik.

– A diabétesz következtében kialakuló sebek, fekélyek nagyon nehezen gyógyulnak. Ha a bemutatott ájurvéda módszerekről bebizonyosodik, hogy hatékonyak és használhatóak, akkor az óriási eredmény lenne – mondta az unideb.hu-nak Damjanovich László, a Sebészeti Klinika igazgatója.

A professzor szerint megfontolandó az indiai vendégsebész, Tukaram Sambhaji Dudhamal által megismertetett gyógynövényes krém alkalmazása a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában.

– A megismert ájurvéda technika nagy előnye, hogy nem kell abbahagyni a hagyományos kezeléseket, így elképzelhető, hogy a jövőben kiegészítő terápiaként alkalmazzuk. Ez egy plusz esélyt nyújtana a cukorbetegeknek – fogalmazott a klinikaigazgató.

Tukaram Sambhaji Dudhamal ájurvéda sebész az indiai Gujarat Ayurved University posztgraduális oktató és kutatóintézetből november 26-án érkezett a Debreceni Egyetemre az Erasmus+ csereprogram keretében. Tíz napos látogatása alatt a szakember két ájurvéda sebészeti technikát mutatott be a Sebészeti Klinika szakembereinek, valamint egy négyrészes előadás-sorozatot tartott a DE Általános Orvostudományi Kar orvostanhallgatóinak, illetve a Sebészeti Klinika munkatársainak.

Az indiai egyetem ájurvéda sebészeti tanszékének vezetője egy olyan, időszámításunk előtti 1200-ból származó technikát mutatott meg a debreceni orvosoknak, amely a Chron-betegeknél gyakran előforduló végbélrepedésből fakadó panaszok – sipolyok, tályogok, fekélyek – kezelésére lehet alkalmas.

Dudhamal professzor elmondta, a kshara szútra nevű ősi beavatkozást egy gyógynövényekkel átitatott zsineg segítségével végzik.  A technikát az 1970-es években élesztették újjá és hatását azóta tudományosan igazolták.

Asmita Wele, a Debreceni Egyetem indiai vendégprofesszora szerint fontos, hogy a nyugati orvostudomány is megismerje az ájurvéda módszereit.

Az Erasmus+ program révén jövőre egy másik ájurvéda orvosprofesszor érkezik a Debreceni Egytemre, a híres ájurvédikus pancsakarma terápia klinikai demonstrálására.

A Sebészeti Klinikáról Szentkereszty Zsolt egyetemi docens látogat majd el a Gujarat ájurvéda egyetemre, hogy alaposabb betekintést nyerjen az ott alkalmazott sebészeti beavatkozásokba.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.