Hirdetés

Teniszközpontot épít a Debreceni Egyetem

civishir.hu

2018.10.25. 18:47

Teniszközpontot épít a Debreceni Egyetem
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Kilenc hónap alatt befejezik a munkálatokat.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Egyetem és a város életében meghatározó szerepet játszik a sport, mind a tudományos érdeklődés, mind az oktatás, mind a közösségépítés kapcsán. Ennek a hármas funkciónak az új példája a Sportgazdasági és -menedzsment és Teniszközpont a DE Böszörményi úti campusán – hangzott el az október 25-i alapkőletételen.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, a létesítmény egy 2016-os lakossági felvetés eredménye.
– Nemcsak egy sportlétesítményről van szó, hanem a harmadik misszió mellett azt az egyedi debreceni jelenséget is szimbolizálja, hogy a város és az egyetem vezetése, valamint a létesítmény megvalósítói közötti hosszú együttműködés újabb állomásához érkezett.

Papp László polgármester kifejtette, a DE a sportfejlesztések terén „átvette a stafétát” a várostól, és így az elmúlt években számos – városi célokat is kiszolgáló –sportlétesítmény jött létre.
– Egyedi a magyar felsőoktatásban az a hozzáállás, mellyel a DE rendelkezik; egyrészt a sportinfrastruktúra-fejlesztés terén, másrészt, hogy a képzésébe is beépíti a sporttal kapcsolatos lehetőségeket.

Hozzátette, mivel a város nem tudott teniszezésre területet felajánlani, ezért az egyetemmel közösen döntöttek a Böszörményi úti campus mellett.

Bács Zoltán kancellár felidézte, hét évig küzdöttek azért, hogy legyen az egyetemen sporttudományi képzés.

A beruházás értéke 856 millió forint; ehhez a Gazdaságtudományi Kar több mint 200 millió forinttal járul hozzá, ami mutatja, hogy a kar nagyon hatékonyan működik.

Az összeg 69 százaléka az egyetem belső, saját forrása, 31 százaléka állami támogatás.

A háromszintes tanulmányi központ első szintjén lesz fogadótér, öltözők, közösségi tér és az üzemeltetéshez szükséges irodák. A második emeleten tantermek kapnak helyet és egy nézőtér, a harmadik szinten a tanszékek irodái lesznek.

A csarnok 37x70 méteres lesz, melyben 4 keménypályás, beltéri teniszpályát alakítanak ki.

A Gazdaságtudományi Kar dékánja, Pető Károly elmondta, hogy közel háromszázötven-négyszáz hallgató vesz részt a sportszervezés, rekreáció és sportgazdasághoz tartozó képzésekben, s a kutatások színtere is a karon van.
– Ez a létesítmény lehetőséget biztosít számunkra, hogy a Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék önálló elhelyezést nyerhet az épületben. Számos oktatási helyiség, tanterem, szemináriumi terem is lesz, amely azért is fontos, mert az elmúlt években sem csökkent a jelentkezők száma. 

A munkát a közbeszerzésen nyertes debreceni Hunép Zrt. és a debreceni Globál Sport Kft. konzorciuma végzi. A központhoz kapcsolódó nyolc külső pálya egy későbbi ütemben készül majd el.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.