Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jogállamiság látszatát törik szét Veres Margittal

| 2018. 10. 18. | 11:48:00
Feltűnően terelnek az Igazságügyi Minisztériumban. Nem mondják el, milyen szempontok alapján lehet szabadlábon az elítélt ex-polgármester.
A jogállamiság látszatát törik szét Veres Margittal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy hárítják az Igazságügyi Minisztériumnál (IM) a korrupciós bűncselekményért elítélt volt balmazújvárosi polgármesterrel kapcsolatos Cívishír-kérdéseket, mint akiknek tartania kell a nyilvánosságtól.

hivatali vesztegetésért idén áprilisban jogerősen 5 év börtönbüntetéssel sújtott Veres Margitnak – akit 2014-ben a Fidesz támogatásával, de függetlenként választottak meg – június 27-én kellett volna megkezdeni a szabadságvesztés letöltését. Röviddel az ítélethirdetés után a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Tiba Istvánnal együtt a miniszterelnökhöz akartak fordulni egy szerencsétlen aláírásgyűjtési akcióval, remélve, Orbán Viktor érdemben befolyásolja majd a történetüket. Majd felfoghatták e szándék abszurditását és kegyelmi kérvényt nyújtottak be. Egyéni eljárásokban kegyelmet a köztársasági elnök gyakorolhat, igaz, kizárólag az igazságügyi miniszter, illetve a legfőbb ügyész előterjesztése nyomán. 

Morális zéró

Itt jön a képbe Trócsányi László miniszter és Völner Pál, az IM parlamenti államtitkára. Veres ugyanis azzal fordult az igazságügyi miniszterhez, hogy rendelje el börtönbüntetése végrehajtásának elhalasztását a köztársasági elnök kegyelmi döntéséig. Ezzel nem kért lehetetlent: a jogszabályok lehetőséget kínálnak erre, a tárcavezető hatáskörében eljárva a parlamenti államtitkár valóban elrendelhet ilyen intézkedést.

Tiba Istvánék (a padon) Kövér Lászlóval Székelyföldön (Forrás: MTVA)

Amikor azt írjuk, hogy Trócsányiék hárítanak, igazából sokkal keményebben kell fogalmazni: a nyilvánosság térfeléről érkező, alább olvasható kérdések látványos megkerülésével a hatalom azt a látszatot kelti, hogy magát a jogállamiságot játssza ki. Holott eddig erre azért – ha olykor cinikusan is – odafigyeltek.

Miután a szemmel láthatóan jó egészségnek örvendő, kiskorú gyermeket nem nevelő, korábban jegyzőként is dolgozó, tehát vélhetően jó anyagi körülmények között élő Veres június végén nem vonult börtönbe, szerettük volna megtudni az IM vezetőitől: 

  • Milyen körülményeket vesznek figyelembe, egy-egy halasztásra vonatkozó kérelem elbírálásakor?

  • Milyen jellegű bűncselekmények elkövetői élvezhetnek ilyen kedvezményt?
  • S átlagosan mennyi időbe telik egy-egy egyéni kegyelmi kérvény köztársasági elnök általi elbírálása?

Július 13-án feltett kérdéseinkre hosszú-hosszú kínlódás, többszöri telefonos és e-mailes rákérdezést követően augusztus 22-én kétmondatos válasz érkezett a sajtóosztálytól. „Az engedélyezés során a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jár el az Igazságügyi Minisztérium” – írták, hozzátéve, hogy az ügyben „a Köztársasági Elnöki Hivatal tud válaszolni”. Egyértelmű volt az időhúzás, hiszen a Cívishír Völnerék (jobbra) döntését firtatta, ugyan miért nyilatkoztak volna erről Áderék? Annyit sikerült még megtudni, hogy 2018-ban a Vereséhez hasonló, tehát kegyelmi ügyekhez kapcsolódó halasztási/félbeszakítási kérelem 18 érkezett az IM-hez, 16-ot elutasítottak. Tehát az ex balmazújvárosi polgármesterén kívül csak egy személynek kedveztek. 2017-ben 56 ilyen beadvány közül egyet sem támogattak.

Arra természetesen esély sem nyílt, hogy kifejezetten Veres ügyéről kérdezzünk, ezt – érthetően – személyiségi jogi okokból mind az IM, mind a Köztársasági Elnöki Hivatal megtagadta. Merthogy utóbbit is megkerestük, de tőlük már csak a kegyelmi kérvények átlagos elbírálási időtartamáról érdeklődtünk. Becsületekre legyen mondva, egy nap múlva már reagáltak. Persze nagyon örülni nem kellett, hiszen csak annyit közöltek, hogy erre a felvetésre sem válaszolnak.

De kinek a kije?

Veres Margit egyike lett a kevés, vesztegetésért elítélt magyar önkormányzati vezetőnek, bár e korrupciós bűncselekményben – ha veszik a fáradtságot és utánaolvasnak – az asszonyra inkább a balek szerepét osztották. Sokkal fontosabb kérdés az, hogy Trócsányi és Völner miért volt ilyen „nagyvonalú” egy, a Debreceni Ítélőtábla szerint is lefizetett polgármesterrel? S miképpen lehetséges az, hogy Veres Margit már tisztségétől megfosztottan, de kvázi polgármesterként szerepelgetett Balmazújváros honlapján még júliusban is? Hogyan kerülhetett október 12-én a Székelyföldre látogató Kövér László csapatába, amikor az Országgyűlés elnöke parlamenti képviselők társaságában baráti focimeccset játszott erdélyi politikusokkal?

A válasz: Tiba István.

Veres Margit a Kövérékkel focizó Tibát kísérte el a minap a székelyföldi kirándulásra, ahogy vele volt a nyáron egy lengyelországi úton is. Korábban Tiba pártfogoltjaként ülhetett át a jegyzőiből a polgármesteri székbe, amelyben éppen az ambiciózus pártpolitikust váltotta, miután az a jogszabályok szerint 2014-től nem lehetett egyszerre országgyűlési képviselő és településvezető. Veres hosszú ideje élvezi mentora támogatását, rengeteget szerepelnek, s mint látszik, kapcsolatukat a börtön árnyéka sem rendítette meg.

Egyáltalán nem mellékesen éppen Tiba István volt az, aki saját bevallása szerint „végigmenedzselte” a korrupciós ügyként értékelt balmazújvárosi sportcsarnok-beruházást, vagyis az lett volna a kevésbé meglepő, ha maga is a vádlottak padjára kerül. Főleg azért, mert a titkos adatgyűjtések során lehallgatott telefonbeszélgetések szerint 5 millió forintot kapott „baráti kölcsönként” attól ahelyi nagyvállalkozótól, akinek az érdekében – pontosabban az üzletember által felhúzandó sportcsarnokra – 180 millió forint állami támogatást sikerült kilobbiznia még 2012 végén a Lázár János vezette Miniszterelnökségen keresztül. Tiba akkori tanúvallomásában úgy nyilatkozott, hogy a K. Sándortól kapott pénzt (amiből Veres a tudtával 400 ezer forintot elvett) a Balmazújváros Sport Kft. kasszájába tette.

Elgondolkodtató volt Tiba reagálása is az ítélet után (a fenti videón). Szerinte Veres Margitot és az említett vállalkozót (akit szintén börtönbüntetéssel sújtottak) eszközként használták fel ellene, „meg akarták leckéztetni”. A politikus akkor elkeserítőnek nevezte, hogy „vannak, akik egy bírósági ügyre ráhatással tudnak lenni”.

Tiba István (jobbra) páros lábbal csúszott be a Belügyminisztériumnak évekkel ezelőtt. Nem felejtettek, és amikor eljött az ideje, beleszálltak (Fotó: Facebook / Tiba István)

Arról, hogy a térség erős embere mire utalt, többféle verzió kering. A legvalószínűbb, hogy a civilben dentista Tiba foga egy olyan hatalmi harcba tört bele, amelyben rosszul választott ellenséget. Úgy tudni, még polgármesterként került összeütközésbe egy hajdú-bihari rendőri vezetővel, s addig ment, míg 2011-ben el nem mozdíttatta az illetőt.

A Belügyminisztériumban azonban nem bocsátották meg, hogy a többek által akarnoknak tartott Tiba felettük átnyúlva, rajtuk is keresztül csörtetett.  Egy kényes pillanatban úgy törlesztettek, hogy minél jobban fájjon.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés