Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy szerepelget, mintha nem is ítélték volna börtönre

| 2018. 07. 25. | 18:50:00
Balmazújváros korrupciós bűncselekményért elítélt volt polgármestere feltűnöget a város Facebook-oldalán.
Úgy szerepelget, mintha nem is ítélték volna börtönre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meglepő, legalábbis szokatlan, hogy egy település a korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt ex-polgármesterével reklámozza magát a hivatalos közösségi média oldalán.

Mindez a helyi témákkal aktívan foglalkozó Facebook-csoportban, a Pióczás Agórán vetődött fel.

Az idén áprilisban 5 év börtönbüntetéssel sújtott Veres Margit tavasszal lemondott ugyan a 2014-ben megszerzett polgármesteri székről, hiszen a bíróság a közügyek gyakorlásából is évekre kizárta, ám úgy tűnik, a 17 ezres hortobágyi város Facebook-oldalán csak visszaszivárog a közéletbe. 

Előbb július 16-án köszönte meg a munkát és a részvételt a II. Bakafesztivál szervezőinek, látogatóinak, a helyi önkormányzatnak, polgármesteri hivatalnak, „a város lakosságának”, majd július 23-án ismét jelentkezett. A leköszönt városvezető, akit azért meszeltek el, mert a bíróság szerint elfogadott egy 3 millió forint értékű autót egy helyi nagyvállalkozótól egy 180 millió forintos állami támogatás kijárásáért, pár napja az újvárosi Magyar Kalap Ünnepe kapcsán osztotta meg gondolatait a weblap látogatóival. A lényeg ezúttal is a széleskörű köszönetnyilvánítás volt, kvázi olyan stílusban, mint aki továbbra is városvezetőként funkcionál az egyébként időközi polgármester-választásra készülő településen. E posztokban névvel szerepel, de nincs megjelölve, hogy milyen minőségben szólal meg.

Veres Margit Tiba István társaságában ünnepelt

Veres Margitnak nem mellékesen már börtönbe kellett volna vonulnia. Azt, hogy egyáltalán szabadlábon van, csak Trócsányi László igazságügyi miniszternek köszönheti.

A tárcavezető ugyanis élt azzal a jogával, hogy felfüggesztette a szabadságvesztés-büntetés letöltését addig, míg a köztársasági elnök el nem bírálja a volt polgármester kegyelmi kérvényét (merthogy elindították az eljárást).

Szívesen segít…

A Facebook-szereplés miértjeire az önkormányzatnál kerestünk válaszokat. Bánhegyi Zoltán sajtóferens közölte:

„ahogy a Bakafesztivált, úgy a Magyar Kalap Ünnepét is Veres Margit karolta fel. Az ő irányítása alatt kezdődtek ezen programsorozatok. A Magyar Kalap Ünnepének ráadásul ő volt az ötletgazdája is, ő kereste meg a Mihalkó-családot, akik örömmel álltak a kezdeményezés mellé. Egyébként ezt a két köszönetnyilvánítást – ha nem tűnt volna fel – magánemberként tette meg. Figyelmesen kellett volna elolvasni a két posztot”

– oktatott ki a szóvivő, amin persze jót derültünk, hiszen a világon semmi sem utalt rá, hogy Veres magánemberként, ötletgazdaként, fegyencként, esetleg a brunei szultánként szerepelt a bejegyzésekben.

Kérdeztük, van-e bármilyen szerződéses viszony jelenleg a balmazújvárosi önkormányzat és a volt polgármester között, amire nemleges válasz érkezett.

„Akármilyen problémával megkeresik a balmazújvárosi lakosok vagy az önkormányzat dolgozói, ahogy polgármestersége alatt, úgy most is szívesen segít”

– reagált Bánhegyi.

Szerettük volna megtudni, ki engedélyezte Veres posztjait a város Facebook-oldalán.

„A bejegyzés megjelenéséről az oldal kezelője dönt, amennyiben az bárkire is sértő lenne, akkor nem jelenne meg. A köszönetnyilvánításban semmilyen sértő megjegyzés nem olvasható”

— jött Bánhegyi Zoltán válasza, kikerülve a kérdést. Talán figyelmesebben kellett volna olvasni… de nem, ezt nem is feltételezzük, másról lehet szó.

Tiba István nélkül nem menne

Veres Margit újbóli előtérbe tolása nem történhetne meg a korábbi polgármester, a térség jelenlegi „erős embere”, Tiba István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő támogatása nélkül. A támogatás nem is megfelelő kifejezés: a Balmazújvárost 2006–2014 között irányító, meglehetősen önjáró, Lázár János idején erős lobbistának számító politikus nélkül az elmúlt években sem történhetettek érdemi lépések a városban, de a térségben sem. Míg Veres vádlottként, addig Tiba csak tanúként szerepelt az előbbi ellen zajlott büntetőeljárásban, miközben a saját megfogalmazása szerint is „végigmenedzselte” az utóbb korruptnak talált rendezvénycsarnok-beruházást. Emlékezetes: a vádhatóság az ajándék gépkocsi mellett Veres terhére rótta, hogy a szintén letöltendő börtönnel sújtott vállalkozó (K. Sándor) 5 millió forint kenőpénzt is kifizetett neki. Amiből 450 ezer forintot a nő megtartott, a többit pedig odaadta Tiba Istvánnak. Az erről szóló, lehallgatással szerzett titkos adatgyűjtést azonban a bírósági jogi okokból kirekesztette a bizonyítékok köréből, ezért ennek a terhe alól Veres végül megszabadult.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.