Hirdetés

Debreceni Ítélőtábla: 5 év a balmazújvárosi polgármesternek

Cívishír

2018.04.16. 18:26

Debreceni Ítélőtábla: 5 év a balmazújvárosi polgármesternek
A vádlottak hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán, Elek Balázs tanácsa előtt (Fotó: Cívishír)

Veres Margit a másodfok szerint is bűnös vezető beosztású hivatalos személyként, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetésben.

Hirdetés

Jogerősen letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla hétfőn a balmazújvárosi polgármestert és egy helyi, ismert nagyvállalkozót. 

Veres Margitot és K. Sándort egy, a balmazújvárosi Kőnig Rendezvényközpont beruházásával összefüggő korrupciós bűncselekményért ítélte el a táblabíróság, megváltoztatva a Debreceni Törvényszék tavaly októberi, felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kimondó határozatát. A Debreceni Ítélőtábla a polgármestert 5 év, az üzletembert 1 év 6 hónap börtönnel sújtotta. Veres Margitot 5-5 évre eltiltották a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozásoktól, illetve a közügyek gyakorlásától is. Ez azt jelenti, hogy a 17 ezres városban időközi polgármesterválasztást kell tartani. A büntetőeljárás során kiderült, hogy a vádbeli időszakban – 2012 végén – hozott döntések és események elsősorban az akkori polgármesterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez, Tiba Istvánhoz (Fidesz–KDNP) kötődnek, ám ő nem vált az eljárás vádlottjává (tanúként többször is meghallgatták).

Végig tagadták a bűncselekményeket

Hétfő délelőtt Tóth István fellebviteli ügyész vádbeszédében olyan korrupciós bűncselekményként írta le a vádlottak terhére róttakat, amelyben a Kőnig Rendezvényközpontot építtető K. Sándor pénzt csorgatott vissza, hogy a magántőke mellett közpénzt is felhasználhasson a beruházás során. A vállalkozó a közpénz megszerzését – állította eredetileg is a vád – Tiba Istvántól és Veres Margittól várta, ezért 5 milló forint kenőpénzt és egy ajándék használt autót biztosított. Hogy miként? Az ügyészi verzióban 2012 végén Veres jegyzőként közreműködött Tiba mellett a balmazújvárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága, majd a képviselőtestület megtévesztésében. Tették ezt egy 450 millió forintos állami támogatás rovására, amiből a vállalkozó 180 millió forintot kapott meg a rendezvénycsarnokra. Miközben ugyanis a 450 millió forintos támogatásról szóló kormányhatározat nem jelölte meg az összeg felhasználásának pontos célját, a vád szerint Tiba azt állította előbb a bizottságnak, majd a testületi ülés résztvevőnek, hogy abból 180 millió forint kizárólag a csarnokra fordítható. Veres a vád értelmében előbb akkor követett el bűncselekményt, amikor jegyzőként nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányhatározatban nincs ilyen kitétel, majd akkor, amikor elfogadta a gépkocsit. 

A Debreceni Törvényszék tavaly októberi ítéletében az 5 milliós kenőpénz átadását nem látta bizonyítottnak, de azt igen, hogy Veres a hallgatásával megtévesztette az önkormányzatot, valamint elfogadott egy 3 millió forint értékű autót, amelyről 1,9 millió forintra kiállított fiktív szerződést kötött K. Sándorral.

Veres Margit és a hatvanas éveiben járó vállalkozó végig, s az utolsó szó jogán is tagadta a bűncselekmények elkövetését.

A valóság eltér a papírtól a védő szerint

Veres védője, Rácsai Lajos hétfői perbeszédében egyebek mellett arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a volt jegyző nem követte el a neki felrótt, beosztásából adódó kötelességszegést akkor, amikor nem hívta fel a figyelmet a 450 milliós állami támogatás felhasználásának pontos lehetőségeire. Az ügyvéd érvelése szerint Tiba István lényegében alkalmazkodott az uralkodó kormányzati döntési mechanizmusokhoz, amikor az akkor államtitkárként dolgozó Lázár Jánoson keresztül kilobbizta a balmazújvárosiaknak nagyon is fontos csarnokberuházást előremozdító 180 millió forintot (ezért cserébe a település 15 esztendeig, évi húsz alkalommal ingyen veheti igénybe a nagyobb részt K. Sándor által finanszírozott, s általa épített rendezvényközpontot). Rácsai szerint attól, hogy a kormányhatározat nem nevesítette a csarnokra fordítható összeget, a kormányzat még elvárta, hogy ezt a 180 milliót Balmazújváros arra fordítsa, amire Tiba István megkapta.

S ha nem arra költötték volna – hangsúlyozta a védő – megnézhette volna magát az önkormányzat, amikor újra sorba áll különböző támogatoskért. – Nem csak a jogszabályok állítanak kötelező erejű normát, hanem a hierarchiában fölöttünk álló személyek elvárása is van olyan erős, mint egy háromsoros jogi rendelkezés – igyekezett rámutatni a magyar valóságra a védő.

Az ő álláspontja szerint az autóért Veres fizetett, ha azt nem is vitatta, hogy az adás-vételről szóló szerződés hemzsegett az alaki és tartalmi hibáktól. A védő hétfő délután, az ítélet kihirdetését megelőzően elsődlegesen felmentésért (bűncselekmény hiányában), másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett. Sikertelenül.

Ratalics László

BalmazújvárosVeres MargitTiba IstvánKorrupciós bűncselekmény

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.