Hirdetés

Robot segédkezett a debreceni szupergyár alapkőletételén

Cívishír

2018.09.17. 16:54

Robot segédkezett a debreceni szupergyár alapkőletételén
A szimbolikus alapkőletétel (Fotók: Papp-Dorcsák Nikolett)

A német Continental mintegy 400 embernek ad majd munkát, 2020 második felében indulhat a termelés.

Hirdetés

Automata sebességváltókat, szenzorokat, aktuátorokat (kis elektromotorokat) gyártanak majd abban a 100 millió eurós beruházással elkészülő csúcsmodern üzemben, mely alapkövét szeptember 17-én tették le a déli ipari parkban.

A befektető – mint már idén februában kiderült – a világ 60 országában jelenlévő német óriás, a 240 ezer munkavállalóval bíró s 2017-ben 44 milliárd euró értékesítési forgalmat elérő Continental.

Stephan Rebhan, a vállalat erőátviteli (sebességváltó) üzletágának vezetője köszöntőjében kijelentette, Debrecent infrastruktúráját és munkaerőpiacát tekintve is vonzó városként ismerték meg, mely előnyökre „sok más cég is ráébredt”. Elsősorban villamos- és gépészmérnököket, robotikában jártas szakembereket, szoftvertechnikusokat keresnek a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében már termelő üzembe, ahol a dolgozók harmada lenne majd diplomás. Már toborzóirodát is működtetnek a hajdúsági megyeszékhelyen, amely – tette hozzá – műanyag mechatronikai bázissá fog válni, lévén a gyártott eszközök is műnyagok.

Dr. Hans-Jürgen Braun, a Continental Központi Elektronikai Egységének vezetője rámutott, számukra fontos a növekedés, ami nemzetközi együttműködéssel, közös technológiai fejlesztésekkel érhető el. – A debreceni üzem egy globális gyártóhálózat része lesz, egy világszínvonalú, működtetésében fenntartható, teljesen épületautomatizált létesítmény egyebek mellett olyan intelligens raktárral, ahonnan a világ minden részére szállítanak majd – közölte, emlékeztetve a vállalat négy kulcsfogalmára: bizalom, cselekvési szabadság, versenyszellem, kooperáció. Szavaiból kiderült, a gyár életét a digitalizáció, a robotika, az automatizáció, a kiberfizikai rendszerek összekapcsoltsága, a 3D-nyomtatás, a big data határozza majd meg.

Hans-Jörg Braun: robotika, 3D-nyomtatás, big data, intelligens raktár…

A debreceni Continental vezetője, Lukas Juranek elmondta, 20 munkavállalójuk máris van, részt is vettek az ünnepségen. Elsősorban a köszönet nyelvén szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve, sokat beszéltek a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum képviselőivel a magasan képzett munkaerő biztosítása érdekében.

Debrecen lépéskényszerben

Papp László polgármester hangsúlyozta: idén februárban a „legek beruházásaként” aposztrofálta a Continentalt, s ha azóta történt is egy s más (utalt finoman a BMW-re), azt továbbra is meghatározónak tartja a város jövője szempontjából.

– Sokkal többet jelent egy gyár felépítésénél, hiszen újszerű gondolkodást és munkakultúrát, azaz fejlődést hoz Debrecenbe – emelte ki. A hosszú tárgyalássorozat egyik emlékezetes momentumát is idézte, „ha a Continental jön, sokan akarnak majd jönni”, fogalmazott valamelyik Continental-vezető, hiszen a német óriás választása üzenet is egyben a többi cég számára. De mihez kezd ezzel Debrecen, merthogy erre kellett refletálnia akkor a polgármesternek, aki a helyi egyetemi műszaki képzés színvonalának és kapacitásának erősítésére tett ígéretet a növekvő munkaerő-igények hosszútávú kielégítésért.

– A Debreceni Egyetem adatai szerint máris emelkedett a műszaki szakokra jelentkezők száma, ugyanakkor a mérnökök és a középfokú mérnökképzésben résztvevő diákok létszámát meg kell többszörözni – jelentette ki.

Papp László elhelyezi Debrecen jelvényét az alapkövet szimbolizáló hengerben

A ceremómián Magyar Levente, a külgazdasági- és külügyminisztérium parlamenti államtitkára Debrecen „szédületes tempójáról” beszélve kiemelte:

a kormány átfogó város- és térségfejlesztési programban minden támogatást megad ahhoz, hogy a megyeszékhely az ország „második fővárosa” legyen. 

Így a repülőtérnek olyan szerepet szánnak, amelyet jelenleg távolról sem tölt be, vagyis a tágabb térség legfejlettebb légikikötőjévé tennék. Megjegyezte azt is, hogy Debrecent a földön és a levegőben is összekötnék például Nagyváraddal és Ungvárral.

A népszerű szpíker, Szujó Zoltán utasította a robotot
A rendhagyó alapkőletételen egy hangvezérelt robot segédkezett, mozgatva, megtartva azt a műanyag kapszulát, amelyet szimbolikusan a földben helyeztek el.

Ratalics László

Galéria

DebrecenberuházásPapp LászlóContinental

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.