Hirdetés

A Continental választása „borzalmasan nagy” elismerés Debrecennek

Cívishír

2018.02.22. 13:30

A Continental választása „borzalmasan nagy” elismerés Debrecennek
A cég sárga-fekete zászlójával a Kölcsey Központban tartott bemutatón (Fotó: Cívishír)

Az autóipar több területén is a vezetők között jegyzett német világcég csúcstechnológiát hoz a városba.

Hirdetés

– A német Continental öt-tíz év helyett lényegesen hosszabb időre rendezkedik be Debrecenben, újonnan létesítendő elektronikai összeszerelő gyárában pedig a legkorszerűbb járműipari hi tech eszközök kifejlesztéséhez a legmodernebb technológiát kívánják felhasználni. A képzett munkaerő alkalmazása érdekében széles együttműködésre törekednek az oktatás szereplőivel, különösen a Debreceni Egyetemmel – közölte az ipari óriás 450 új munkahelyet teremtő, százmillió eurós beruházásáról dr. Keszte Róbert csütörtökön.

A Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója a debreceni eseményen hangsúlyozta: az önvezető, elektromos meghajtású és internet alapú gépjárművekkel összefüggő alkatrész-gyártásban világszinten is piacvezető csúcstecnológiás cég Magyarországon az innováció zászlóshajója, és ez a sikersztori folytatódik most Debrecenben, ahol 2020-ben kezdhetik meg a termelést. Hozzátette: a cívisvárosban egyre inkább nemzetközi régióközpontot látnak vonzó jövőképpel. – A tájékozódás során a már itt működő vállalatoktól nagy segítséget kaptunk, miközben nem tapasztaltunk féltékenységet. Helyette összetartást érzékeltünk a városban, ami segíti a gyors, jó szívvel való megérkezésünket – fogalmazott.

Stephan Rebhan, a Continental erőátviteli (sebességváltó) üzletágának vezetője optimizmusának adott hangot. – A világ átáll az elektromos meghajtásra, így az automata sebességváltók piaca meg fug duplázódni. De a szenzorok és az aktuátorok (kis elektromotorok) tekintetében is bővülő értékesítés várható – közölte. Debrecen műanyag mechatronikai bázissá fog válni – folytatta, kitérve arra, hogy 2020-ra a legmagasabb szintű minőségbiztosítás megteremtése és elkötelezett helyi munkaerő toborzása is cél.

A némettel inkább békére szövetkezzünk

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár „borzalmasan nagy” elismerésnek nevezte, hogy a német ipari konszern Magyarországot, azon belül Debrecent választotta a felépítendő gyár helyszínéül. Megjegyezte, a helyi egyetem műszaki képzését szeretnék „láthatóbbá tenni”, amihez a kormányzat minden támogatást megad. – Országosan is egyértelműen látszik, hogy nő az informatikai-műszaki szakra jelentkezők száma, jó dolgot kezdtünk el 2014-ben, az üzenet átment. Egyre több fiatal választja ezt a képzést – mondta.

Előtte Szilvássy Zoltán rektor arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetemen tavaly októberben már 378 villamosmérnök és 900 gépészmérnök tanult, és a képzés színvonalának tovább javítása érdekében olyan szakmai kiválóságok ide csábítására törekednek, akikkel akár a Continental is együtt dolgozhat a jövőben. (A németek és a magyarok a közösen vívott háborúkat rendre elveszítik, de békeidőben nagyon jól együttműködnek, utalt a rektor arra, szerinte melyiket érdemes erőltetni.)

Kulcskérdés a műszaki képzés

Papp László polgármester az invesztíció nagyságára is utalva a „legek beruházásának” nevezte a Continental érkezését, amelyen a német cég képviselőivel együtt sokat dolgoztak.

– 2016 szeptemberében érkezett az első e-mail a HIPA-tól (a Nemzeti Befektetési Ügynökség angol rövidítése – a szerk.) arról, hogy a város nagy lehetőség előtt áll. Átgondolt, összehangolt tárgyalássorozat vezetett eredményre, amelyben nagy hangsúlyt kaptak az oktatással összefüggő tennivalók, így a debreceni műszaki képzés új alapokra helyezése. A beruházás arra is ráébresztett bennünket, milyen fontos feladataink vannak annak érdekében, hogy a német cég beszállítói között minél több helyi kis- és középvállalat legyen. A szektor felkészítése megkezdődött erre az új szerepre, nagyon nehéz feladat – hangoztatta a politikus, aki többekkel együtt külön köszönetét fejezte ki Barcsa Lajos alpolgármesternek a tárgyalások során nyújtott erőfeszítéseiért.

RaL

A Magyarországon 1991 óta jelen lévő  Continental öt üzletágban világszerte 233 ezer munkavállalót foglalkozatott. Hazánkban jelenleg hat gyáruk és két központjuk van 8 ezer munkatárssal. A világ összes jelentős autógyártójának beszállító Continental az autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, erőátviteli és alváz alkatrészek, tachográfok és egyéb autó- és szállítmányozás-ipari alkatrészek gyártására specializálódott. A németországi Hannover-központú világcéget 1871-ben alapították, 2017-ben 44 milliárd euró pénzforgalmat bonyolítottak.
Debreceni EgyetemDebrecenPapp LászlóContinentalPalkovics LászlóKeszte Róbert

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.