Hirdetés

Kétszer annyi cigány él Magyarországon, mint 30 éve!

2018.02.22. 12:31

Kétszer annyi cigány él Magyarországon, mint 30 éve!
Az emberek gyakran azokat is romának tekintik, akik mélyszegénységben élnek (Fotó: illusztráció)

A Debreceni Egyetem felmérésében azt tekintik romának, akit a környezete is annak vél.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem friss adatfelmérése szerint összességében 876 ezres roma népesség él Magyarországon - olvasható ez e heti HVG-ben. 1971-ben a Kemény István szociológus nevéhez fűződő kutatás 320 ezer, egy 1984-87-es vizsgálat pedig 400 ezres roma népességet mért.

A hazai falvakban átlagosan 11,5 százalék a roma népesség aránya, a közepes városokban 9, Budapesten és a megyei jogú városokban 7 százalék.  Ez a szám a Salgótarján és Csenger közötti 17 járásban, valamint Baranya és Somogy határmenti járásaiban kiemelkedően magas, itt az emberek negyede-ötöde tartozik a cigánysághoz. A mosonmagyaróvári, balatonalmádi és a szegedi járásban a legkisebb, 1 százalék alatti a romák aránya. 

Az adatokhoz érdemes tudni a módszertant is: mind 1971-ben, mint most azt tekintették romának, akit a környezete romának vélt, az adatok konkrétan a polgármesterek, önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok megkérdezésén alapultak. Ezzel valamelyest valószínűleg felülbecsülték a számot, az emberek például romának tekintenek olyanokat is, akik vegyes kapcsolatból születtek, vagy gyakran azokat is, akik mélyszegénységben élnek.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.