Hirdetés

Életmentő fejlesztéssel rukkoltak elő Debrecenben

Cívishír

2018.02.12. 13:36

Életmentő fejlesztéssel rukkoltak elő Debrecenben
Fotók: unideb.hu

Kevesebb várakozás, korszerűbb körülmények.

Hirdetés

Új steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. 

A korábbi öt helyett, ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el betegeket a Klinikai Központ csontvelő-transzplantációs részlegén.

A Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztályán 2017 szeptemberében kezdődött korszerűsítés során, a transzplantációs részlegen új steril kórtermeket alakítottak ki, a régieket felújították és korszerű műszereket vásároltak.

A néhány hete befejezett, mintegy fél milliárd forintos beruházást saját forrásból valósították meg, mondta el az ünnepélyes átadón Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke.

A csontvelő-transzplantáció és nagydózisú kezelés számos rosszindulatú és nem rosszindulatú vérképző, csontvelői betegség esetén javíthatja a betegek túlélési és gyógyulási esélyét. A rosszindulatú hematológiai betegségek kezelésében egyre több az elérhető innovatív, hatékony gyógyszer, és így a sikeresebb előkezelések következtében egyre több ilyen hematológiai beteg válik alkalmassá konszolidáló, támogató csontvelő- transzplantációra,

hangsúlyozta Illés Árpád, a Hematológiai Tanszék vezetője. A fejlesztés kihatással lesz a Klinikai Központ munkájára is, tette hozzá. 

A Klinikai Központ Hematológiai Osztályán 2003 és 2017 között összesen 714 csontvelő-transzplantációt végeztek, ebből 101-et az elmúlt évben. A mostani fejlesztés után lehetővé válik, hogy akár évi 150 csontvelő-transzplantációt végezzenek el Klinikai Központban, mely tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát. 

Galéria

Debreceni EgyetemKlinikai Központ

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.