Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Századik programjához érkezett A hajdú hagyományok nyomában

| 2023. 05. 11. | 14:25:00
Új elemként megjelenik a fényfestés.
Századik programjához érkezett A hajdú hagyományok nyomában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hajdú-bihari polgármesterek, településvezetőségi tagok jelenlétében népzenével, néptánccal, fényfestésről készült kisfilm vetítésével ismertette a Vármegyeháza Árpád-termében a vármegyei önkormányzat  „A hajdú hagyományok nyomában” ezévi programsorozatát.

A 2019-ben kezdődött és idén szeptember 30-án záruló eseménysorozat a 100. programjához érkezett, és ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke május 11-én délelőtt.

A 100. rendezvény egyébként május 13-án, szombaton este Hosszúpályiban lesz, aminek a csúcspontjaként a magtárépület fényfestésében gyönyörködhetnek a vendégek. A sajtótájékoztatón elhangzott, a vármegyei önkormányzat az idén Hajdú-Bihar összes településére igyekszik eljuttatni A hajdú hagyományok nyomában programjait. Az Európai Unió által is támogatott, eredetileg 919 millió forintos költségvetésű projekt további 312 millió forintot kapott, és ezzel az idén, a múlt évi 60 ezer 972 résztvevőnél lényegesen több emberhez tudnak eljutni a gazdag programkínálatukkal.

A sajtótájékoztatón az Árpád-terem pulpitusán foglalt helyet Bulcsu László vármegyei közgyűlési alelnök, Vitányi István országgyűlési képviselő és Dobi Csaba, vármegyei főjegyző is. Rajtuk kívül egy másik sorban ott voltak a kulturális események kidolgozói, szervezői is.

A tájékoztató rendhagyó módon a Debreceni Népi Együttes néptáncosainak előadásával kezdődött, őket Bíró Imre és zenekara kísérte. Velük egyébként A hajdú hagyományok nyomában programsorozat látogatói már találkozhattak.

Vitányi István a hajdú-bihari települések nevében megköszönte a kulturális programsorozatot, kiemelve, hogy a településfejlesztés mellett a kultúrára is óriási szükség van. Pajna Zoltán részletesen ismertette az eddig megtartott eseményeket, továbbá beszélt a tervekről is. – Öt képviselőtársamat és körzetem 41 települését képviselem ezen a rendezvényen, és meg kell jegyeznem, ilyen nagy körben még nem találkoztam a polgármesterekkel – mondta Vitányi István, kiemelve, nem ok nélküli a nagy érdeklődés, hiszen a vármegyének A hajdú hagyományok nyomában programsorozata hiánypótló, mi több, önállóan ilyen települési eseményt nem tudnának szervezni a helységek. – Nemcsak járdát építeni, hivatalt felújítani kell, hanem kellenek a kulturális értékek is – folytatta az országgyűlési képviselő. – Települések kulturális élményekkel lettek ellátva, hiszen nemcsak gasztro, hanem kulturális élményeknek is hódolni kell. Helybe jött a kultúra, és mi, vidéki emberek is megérdemeljük, hogy részesedjünk a színvonalas kulturális javakból, hiszen mi is olyan adózó honpolgárok vagyunk, mint a nagyvárosokban élők. Köszönet a megyének, hogy színdarabokkal, zenés előadásokkal vidítanak bennünket. Igaz, a gazdaság helyzete nem éppen irigylésre méltó, de ebben a nehéz helyzetben is vannak átadások, beadott pályázatok, folyik a településfejlesztés. Büszke vagyok arra, amit az elmúlt 13 évben mindig volt átadnivaló. 2024-ben pedig választás lesz, ahol a települések lakói kinyilvánítják majd, mennyire elégedettek a vezetőjükkel. A körzetemben minden polgármester újraindul.

Pajna Zoltán a projekt eddigi eredményeiről, távlati terveiről tájékoztatta a jelenlévőket. Ebben hangsúlyozta, hogy a programokat a vármegye polgármestereivel együttműködve szervezték meg, és így lesz ez a következőkben is. Ez garanciát jelent arra, hogy az egyes településekre a falu vagy város sajátságainak megfelelő események kerülnek.

– Eddig 148 rendezvényünk volt, 2023-ban a 100. következik május 13-án Hosszúpályiban. A kéthónapos projekthosszabbítással november 30-án zárjuk az eseménysort, addig még 273 rendezvényünk lesz. Tavaly 60 ezren voltak, november végéig összesen közel 130 ezer látogatót tudunk regisztrálni – részletezte a vármegyei közgyűlés elnöke, majd a programokkal folytatta.

Elmondta, a tudományos élet eredményeit, vívmányait bemutató Agóra Tudományos Élményközpont programjaira 16 ezer 700-an látogatták el eddig. Oda összesen 19 ezer érdeklődőt várnak. A történelmi, a könnyedebb hangvételű, valamint a gyermekeknek és családoknak szóló 64 színházi előadásukra nyolcezer látogató regisztrált. Külön-külön előadás volt az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársainak, valamint a nyugdíjasoknak. 2023-ban eddig 13 helyszínen 1122 néző tekintette meg a program keretében finanszírozott színházi előadásokat.

Készítettek kisfilmeket, ezeket Hajdú-Bihar videótárába töltötték fel. Az eddigi rendezvényeken több mint 10 ezer fotó készült, ezek a vármegyei önkormányzat honlapján (www.hbmo.hu) láthatók. A települések összetartozását, az ott élők identitását erősítő Bocskai-szablya hiteles másolatát 150 közjogi személynek adták át, míg a Hajdú-Bihar puzzle kirakót 100-an kapták meg. 15 településen interaktív vándorkiállítást rendeztek. Kiadványt készítettek a történelmi egyházak közéletben betöltött szerepéről. Abban az épített egyházi örökséggel rendelkező települések is kaptak legalább egy oldalt. A megye reformátusai 8 ezer, a római- és a görögkatolikusok 2-2 ezer darabot kaptak a könyvből, ami iránt akkora az érdeklődés, hogy újra kell nyomtatni.

Könyv készül a megye településeiről

A kiadványoknál maradva Pajna Zoltán elmondta azt is, hogy egy 267 oldalas, részben angol nyelven megjelenő kötetben szeretnék bemutatni Hajdú-Bihar valamennyi települését, továbbá a Hortobágyról is készül majd könyv. A helyi civileknek bemutatkozási lehetőséget is adó nagyobb rendezvény 13 helyszínen volt, ilyen a következőkben Berettyóújfaluban és Vámospércsen lesz. A hajdú hagyományok nyomában rendezvénysorozatban főleg középiskolások és nyugdíjasok részvételével négy képzőművészeti és egy kerámia alkotótábort tartottak. Az ott készült alkotásokat vándorkiállításokon mutatták be, a tárlatokat közel ezren tekintették meg. A gyermekeknek rajzpályázatot hirdettek, 41 településről több mint 500 rajz érkezett.

Újdonságnak számít az épületek színfestése, amelyet első alkalommal május 13-án, szombaton este Hosszúpályiban láthat majd a közönség.

Hozzátette: a jövőben a vármegye számos városában, falujában lesz majd ilyen. A közgyűlési elnök hangsúlyozta, a bemutatandó filmet az adott helységnek kell elkészíteni, a vetítéshez szükséges technikát a vármegye adja. Ebben az évben minden korosztály számára szerveznek ismeretterjesztő programokat. Ebbe a sorba illeszkedik a rendhagyó irodalom órák, költészet napi rendezvények megtartása, ebből 11 volt és azokon összesen 2 ezer 867 érdeklődő vett részt. Gondolnak az egészen kicsikre is, számukra 60 előadást terveznek, még 37 van hátra. Az óvodásoknak interaktív, zenés programok vannak tervben. Ezekből 17-et tartottak meg 850 gyermek részvételével. A folklórprogramok is fókuszba kerültek az elmúlt hetekben. Tordai Zoltán és zenekara négy településen összesen 245 vendég előtt játszott. A műsorfolyamba bekapcsolódik Liszter Sándor és csapata, ők 15 helységben szórakoztatják majd a közönséget.

A hétvégén mintegy 500 fő részvételével Gáborjánban kezdődött a majálisozó, családinapozó sorozat. Ezekből 33-at terveznek közel 15 ezer látogatóval. Mindezek mellett júniustól lesznek még a vármegyeiidentitást erősítő táborok - mondta Pajna Zoltán.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.