Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nem kell az egyházi iskola, mehet Kabára tanulni

| 2023. 03. 13. | 15:46:00
A nádudvari intézmény tanárai, diákjai, a szülők március 30-án és 31-én szavazhatnak, hogy akarják-e az iskola egyházi működtetését.
Ha nem kell az egyházi iskola, mehet Kabára tanulni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erősen megosztja a Nádudvaron élőket az a hír, miszerint a református egyház át szeretné venni az iskolát, és a jelenleg az állam fenntartásában és a Berettyóújfalui Tankerületi Központ működtetésében álló intézmény a 2023/2024-es tanévet már egyházi iskolaként kezdené. A pedagógusok egy február 28-i ülésen szembesültek a legnagyobb létszámú helyi egyház törekvésével, néhányan – vélhetően tiltakozásként vagy állásukat féltve – azonnal a nyilvánossághoz fordultak. Ám akkori megkeresésünkre sem a Berettyóújfalui Tankerületi Központ, sem a református egyház nem kívánta kommentálni az ügyet, és az előttük álló eljárásról sem nyilatkozott. Mindketten felhívták azonban a Cívishír figyelmét, hogy március 10-én lesz egy tankerület által szervezett szülői fórum, amelyen az egyház tájékoztatást ad az általa tervezett változásról. A fórum ugyan zártkörű, de utána Őz Lajos lelkész, esperes és Majosi Pálma tankerületvezető válaszol a kérdéseinkre (a témában mindkettejükhöz egy kérdéssort juttattunk el már február 28-án és március 1-jén – a szerk.), mi több, a szülőkkel is tudunk beszélni.

Az iskola működtetésének egyházi átvétele Nádudvaron azért sajátságos, mert a kisvárosnak csupán egyetlen általános iskolája van.

Emiatt joggal vetődött fel a nyilvánossághoz fordult pedagógusokban, szülőkben, hogy mi lesz azokkal a tanárokkal, akik nem szeretnének egyházi iskolában tanítani, és hová járhatnak általános iskolába a gyerekek, akiknek szülei továbbra is állami iskolában látnák őket szívesen. Jó évtizeddel ezelőtt a nádudvari református egyházközségnek egyébként már volt egy próbálkozása a helyi iskola átvételére, de akkor a szülők ellenállása miatt az elbukott. Most, a nekünk nyilatkozó szülők úgy látták, az ismételt próbálkozás mögött az állhat, hogy Őz Lajos lelkész időközben esperes lett, erősödött az egyház helyi szerepe, továbbá a környéken már vannak jól működő, referenciaként szolgáló református általános iskolák.

Kételyek és igények

Az általános iskola sportcsarnokában mintegy 200 szülő, a tankerületi, valamint egyházi emberek, és a karcagi református általános iskola igazgatója részvételével kezdődött a fórum. Természetesen tartottuk magunkat ahhoz, hogy a fórum zártkörű. A tájékoztató még a félidejéhez sem ért, de már kezdtek szállingózni kifelé a szülők. Néhányukkal szóba elegyedtünk, és elmondták, ők már eldöntötték, hogyan szavaznak majd a kérdésben. Merthogy március 30-án és 31-én szavazhatnak a szülők, maradjon-e állami a kisváros iskolája.

Álláspontjuk nagyon egy irányba húzott: ne változzon semmi, maradjon a jelenlegi állapot.

– Mert mi lesz, ha az esperes úr nem elégszik meg az iskolával, és az óvodát is akarja? Miért akarják ráerőltetni az egyházi nevelést arra is, aki nem akarja? És a pénz sem minden, hiába ígérnek bent fűt-fát, hogy mennyivel több pénze lesz az iskolának. Megszoktuk ezt a rendszert, nekünk jó, innen is bárhová tovább tud menni tanulni a gyerek – mondták, aztán ahogy telt az idő, mind többen jöttek ki. – Sehol nem tartunk még; azt mondják, a mostaninál mennyivel lesz jobb az egyházi iskola, meg hogy nem lesz kötelező a hittanra járás, minden tanárt átvesznek, csak éppen jobb körülmények között, felszereltebb iskolában tanulhatnak a gyerekek – igyekeznek haza a szülők, akik közül többen a lelkész személyét érintő kritikát fogalmaztak meg.

– Sok a kétely az emberekben, mindkét oldal szeretné a maga oldalát erősíteni. Az egyház a jelenlegi oktatáshoz mérten jobb anyagiakat kínál, és persze a lelki plusz is mellettük szól. Többen felvetették, nem lesz választási lehetőség, mivel csak egy iskola van Nádudvaron. Megmarad az oktatás, nem kötelező a hittan, a templomba járás, és marad az etika oktatása is. Ezzel igyekeztek megnyugtatni a nem református oktatás mellett kiálló szülőket – fogalmazott egy édesapa.

A fórum hét óra után nem sokkal ért véget hivatalosan. A szülők azonban kisebb-nagyobb csoportokban még folytatták az iskola körül.

Egy nagyobb közösségben arról volt szó, hogy igen, kellene valami változás az iskolában, haladni kellene a korral. A haladás pedig most az egyházi fenntartást jelenti, hiszen az egyházi iskolákban több a pénz, korszerűbbek az oktatástechnikai eszközök. Az egyház nélkül ez valószínűleg nem menne Nádudvaron. Egy másik csoportban egy szülő markáns kritikát is megfogalmazott: – A jó tanulók kitűnő eredményeket érnek el a versenyeken, továbbtanulhatnak bárhol, a gyengéket felzárkóztatják. De mi van a közepesekkel? Úgy látom, ők inkább a gyengébbek felé tolódnak, ahelyett, hogy megpróbálnák a jókhoz felzárkóztatni.

Szerettük volna megkérdezni az ügyről és az őt ért kritikákról  Őz Lajost, de kategorikusan elzárkózott a kommunikációtól.

Majosi Pálma sem kívánt nyilatkozni, viszont ő már a fórum előtt elküldött levelében reagált az iskolaátadás témában ugyancsak írásban tett korábbi megkeresésünkre: „A Berettyóújfalui Tankerületi Központ fenntartásában működő Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartói jogának 2023. szeptember 1-től történő átvételével kapcsolatban a Nádudvari Református Egyházközség 2023. február 28-án kereste meg írásban a fenntartó Tankerületi Központot. A szükséges eljárást a tankerületi központ elindítja, mely során egyeztet a fenntartóváltást kezdeményező egyház képviselőjével, tájékoztatót szervez a véleményezők részére, majd ezt követi a véleménynyilvánítás szavazás útján, melynek eredményéről a döntéshozót a tankerületi központ a Klebelsberg Központon keresztül tájékoztatja. A fenntartóváltásról a beérkezett vélemények, továbbá a szülők szavazatának ismeretében a köznevelésért felelős miniszter dönt. A hatályos jogszabály szerint a fenntartói jog átadásáról csak akkor lehet döntést hozni, ha a szülők többsége támogatja a fenntartóváltást."

Temérdek kérdés a tanároktól

A szülőknek rendezett fórum előtt azonban március 10-én délután még másik két tájékoztatót is tartott a református egyház és a tankerület. Előbb a diákok képviselőinek mondták el a református egyház iskolaátvételi szándékát. Értesülésünk szerint a körülbelül fél óráig tartó összejövetel leginkább egyirányú kommunikáció volt, mivel a gyermekek értelemszerűen még nem tudtak mit kérdezni.

Az egyház emberei egyebek mellett közölték, hogy az egyházi iskolában nem lesz kötelező sem az egyenruha, sem a templomba járás, de minden diák kap tabletet és az összes tantermet a legmodernebb digitális táblákkal szerelik fel.

A pedagógusoknak tartott, bő másfél órás tájékoztató után beszéltünk ottani résztvevőkkel. Tőlük tudjuk, hogy az egyház és a tankerület közös fórumán a tantestület tagjainak több mint 90 százaléka ott volt. A téma adta magát: mit nyújt az iskola, ha azt átveszi a református egyház. Így értelemszerűen ők vitték a szót. A kommunikáció lényege az volt, hogy a takarítótól az igazgatóig minden ott dolgozót átvesznek, a szerzett jogokat semmiben sem csorbítják, sőt lesz 13. havi fizetés, munkaruha-támogatás, könyvpénz és jutalom is, továbbá a pedagógusok megtarthatják közalkalmazotti jogviszonyukat, és működik majd szakszervezet. A szakkörök sem szűnnek meg, és ha kevés a tanerő, akkor azt azonnal tudják pótolni.

Informátorunk szerint a felvázolt, olykor részletezett előnyök leginkább a pénz körül forogtak.

Az esemény egyik meghívottja, a karcagi református általános iskola igazgatójának szavai azt sugallták, hogy a pedagógusok kérhetnek bármit, mindent megkaphatnak. Átjött, hogy rengeteg a pénze az egyháznak az iskolára. A diákoknak – az elsősöket leszámítva – nem lesz kötelező a hittanra járás. Ez számukra heti két órát jelent. Mivel az iskola az egyetlen Nádudvaron, ezért lesz erkölcstanóra is az azt kívánó szülők gyermekeinek, de csak második osztálytól. Felvetődött, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akiknek a szülei továbbra is állami iskolában szeretnék tudni gyermekükét?

Nos, ők mehetnek a kabai iskolába vagy választhatnak két hajdúszoboszlói oktatási intézmény közül. Az utaztatást busszal végzik, a költségeket az egyház fizeti.

A tantestület tagjai egy 48 kérdésből álló listát állítottak össze arról, mire szeretnének választ kapni a reformátusok jelen lévő képviselőitól. Úgy tudjuk, a kérdéseknek mintegy egyharmadát tudták csak feltenni, a többire írásban kapnak választ. A tanárok, tanítók tájékoztatóján a tankerület vezetőjének számukra talán legfontosabb mondata az volt, hogy aki nem akar az egyházi iskolában tanítani, azt – a törvényi előírás szerint – az állam egy másik oktatási intézménybe helyezi át.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.