Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronaékszereket csodálhatunk a debreceni bevásárlóközpontban

| 2023. 01. 16. | 16:41:00
Ingyenesen megtekinthető.
Koronaékszereket csodálhatunk a debreceni bevásárlóközpontban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnyitotta kapuit a debreceni Fórum bevásárlóközpontban január 16-án délelőtt a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum fő attrakciója, a koronaékszereket bemutató Fejedelmi Kincstár kiállítás. A különleges tárlat egészen a magyar kultúra napjáig, azaz január 22-éig lesz látható – írja közleményében a múzeum.

Kiemelték, a cél az, hogy az árucikkek vásárlása közben a látogatók a kultúránkból és a történelmi értékeinkből is „fogyaszthassanak”. A nem mindennapi ötletre nyitott a közönség, óriási az előzetes érdeklődés, így a szervezők bíznak benne, hogy népszerű program lesz a játékos múltidézés.

Interaktív múzeumi élmény és kalandos időutazás az üzletközpontban

Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatvezetések alkalmával a látogatók megismerkedhetnek az egyetlen győztes magyar szabadságharcot vezető uralkodó életének legfontosabb állomásaival, továbbá a rejtélyes kincsek izgalmas történetébe is betekinthetnek. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Az eredeti koronát azóta is ott őrzik, és annak ellenére, hogy több állam is szerette volna megszerezni, az osztrákok 400 éve nem adják ki a kezükből. Egyedül a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kapott engedélyt arra, hogy nemes és hiteles másolatot készíthessen róla, amelyen 2 éven keresztül 20 ötvös dolgozott. A korona- és jogarmásolatok elkészítését és hajdúszoboszlói kiállítását követően újabb mérföldkő a Bocskai Múzeum számára, hogy vándorkiállításra viheti és elsőként Debrecenben állíthatja ki a fenséges fejedelmi kincseket. 

Az interaktív múzeumi élményt a különleges kiállítás megtekintésén túl játékos múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók biztosítják. A szervezők kalandos időutazásra várják az érdeklődőket, aki ugyanis ellátogat a Fórumba január 16. és 22. között felpróbálhatja a hajdúk viseletét, kézbe veheti fegyvereiket, sőt találkozhat velük – az őket megidéző hagyományőrzőkkel – is! Ráadásul a látogatók még „szelfizhetnek” is Bocskaival – azaz a fejedelmet megtestesítő panoptikum minőségű viaszbábuval. 

Az előzetes érdeklődés óriási, eddig 40 iskolás csoport jelentkezett a kiállítást kísérő múzeumpedagógiai foglalkozásokra, melyeken több mint 1000 tanuló fog részt venni.

Fontos a kulturális örökségünk népszerűsítése

A kiállítás első napján ünnepélyes sajtótájékoztató is volt, melyen köszöntőt mondott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegye Közgyűlésének elnöke. Beszédében ismertette azt a projektet, amelynek keretében elkészült a korona- és jogarmásolat, majd hozzátette, örvendetes, hogy egy olyan helyszínen állíthatják ki a kincseket, ahol nagyon sok ember számára lesz elérhető a látvány, és bízik benne, hogy amit itt látnak, arra fogja sarkallni a látogatókat, hogy menjenek el a múzeumba, és ismerjék meg jobban a fejedelem korát, a hajdúk letelepítésének történetét. – Remélem, hogy ez a tárlat hozzá fog segíteni a helyi identitás erősítéséhez is – mondta. 

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere elmondta, hogy egy 160 millió forintos beruházás eredményeképpen jöhetett létre a múzeum új attrakciója. Hozzátette, a műkincsmásolatok értéke meghaladja a 20 millió forintot. – Most egy olyan történelmi értékünket hoztuk el ide Debrecenbe, amelyet büszkén mutatunk meg a nagyközönség számára. Köszönjük a Fórum bevásárlóközpontnak, hogy befogadott minket, ez egy igazán modern és innovatív együttműködés – nyilatkozta Czeglédi Gyula. A műtárgyak elkészítésének lehetőségéről kiemelte, már az is nagy diplomáciai sikernek volt tekinthető, hogy a múzeum igazgatója és a szakembergárda engedélyt kapott az eredeti korona és jogar felmérésére és lemásolására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor Zelenszkijjel tárgyalt
Orbán Viktor Zelenszkijjel tárgyalt
A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.