Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kaba a chilievés európai központja

| 2022. 08. 04. | 10:35:00
A kisváros rendezi az erőspaprika evő verseny Európa-bajnokságát augusztus 13-án.
Kaba a chilievés európai központja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kaba? Igen, Kaba! Mégpedig augusztus 13-án, szombaton! De ha előző este érkezel, már akkor is programra lelsz. Péntek este kezdődik és szombat hajnalban ér véget ugyanis a II. Kabai Meteorit Music Fesztivál. Másnap, 13-án, szombaton pedig a város szervezésében az immár 16. Kabai Káposztás Nap, valamint a megyei önkormányzat által támogatott Hajdú Hagyományok Nyomában elnevezésű rendezvényen szórakozhatnak a városközpontba kilátogatók.

De menjünk sorba, mit láthatnak, hallhatnak a vendégek.

A pénteken este kezdődő Kabai Meteorit Music Fesztivált ezúttal is az esemény kitalálója, a helyi illetőségű Kovács Norbert szervezte az önkormányzat segítségével. A fiatalember a zenés, pörgős eseménnyel főleg a kortársait kívánja megszólítani. Mégpedig azzal, hogy a hazai, sőt az európai listákon is jegyzett DJ-ket invitált a kisvárosba, amelynek központjában estétől hajnalig szól majd a zene.

Pihenni csupán késő délelőttig érdemes szombaton, mert 11 órakor már kezdődik a Kabai Káposztás Nap névadó eseménye, a káposztás ételek főzőversenye.

A nevezések alapján 25-30 csapat lát neki a finomságok elkészítésének. Amíg a felnőttek főznek, addig a gyermekeket temérdek program szórakoztatja majd – immár a Hajdú Hagyományok Nyomában elnevezésű rendezvényen. Vásári hangulatot kölcsönöz a népi játszóház, a beöltözős fotózás, a gólyalábasok produkciója, az agyagosok bemutatója, a helyi hagyományőrző csoportok bemutatkozása. Mindehhez az egyik zenei televíziós csatorna sztárfellépője, a Cairo együttes 14 órakor kezdődő koncertje adja a zenei aláfestést. Őket Kocsis Janika mulatós műsora követi a színpadon, majd a kabai Mennykő Néptáncegyüttes mutatkozik be, a blokkot pedig a Hajdúsági Népi Együttes táncháza zárja. Az esemény egyik leglátványosabb része a IV. Kabai Chilievő verseny 17.30-kor kezdődik, amit a 18.30-kor induló Chilievő Európa-bajnokság teljesít ki. A főzőverseny eredményét 20 órakor hirdeti ki a zsűri, majd a zenéé, a táncé lesz a főszerep.

21 órakor a Magna Cum Laude ad élő koncertet, az esemény pedig a káposztás bállal zárul, amelyhez az Orion Dance Band adja a zenét.

És miért éppen Káposztás Nap? Erre Szegi Emma, Kaba polgármestere válaszolt: – Mezőgazdasági település vagyunk, sokféle ételt készítünk, ám az ünnepiek egyike a töltött káposzta. Ennek készítésére, főzőversenyére tett javaslatot sok-sok évvel ezelőtt Hevesiné Erzsike néni. Tehát töltött káposzta főző versennyel indultunk, amely az évek során káposztás ételek főzőversenyévé változott. Sok, 25-30 csapat nevezése érkezik, egy-egy csoportban 30-40 ember is serénykedik. Így a főzőversenyünk igazi közösségi élményt ad, közösségeket kovácsol. Az időpontja pedig mindig az augusztus 20-át megelőző hétvége.

Kovács Zsolt

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés