Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúböszörménytől Balin át a társkereső túrák világába

| 2021. 07. 22. | 12:07:00
Interjú Balogh Zsanettel, a Lets Gooo megálmodójával.
Hajdúböszörménytől Balin át a társkereső túrák világába
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balogh Zsanett, a Lets Gooo Facebook-oldal megálmodója és működtetője társkereső túrák szervezésébe vágott bele tavaly a karantén alatt, tevékenysége pedig idén ismerkedős-táncos programok szervezésével bővült. A hajdúböszörményi lány Balit hagyta hátra, hogy most hazai helyszíneken másokkal együtt ugorjon fejest a randizás világába.

Balin két éven át turistákat kalauzoltál. Innen ered a szervezőkészséged?
2018-tól magyar turisták idegenvezetésével és utazásszervezésével kezdtem foglalkozni. A Balin töltött idő alatt nemcsak az országot, hanem a környező szigetek egy részét is bejártam – megismerkedtem a helyi szokásokkal, a vallással és a kultúrával, így a hozzám érkező vendégeknek számos érdekes és egyedi dolgot tudtam mutatni, amit az útikönyvek nem biztos, hogy tartalmaznak. Ha huzamosabb időt töltesz egy idegen országban, akkor alkalmad nyílik megismerkedni a helyiek életével, kicsit otthon érzed magad, ami számomra legalább annyira fontos, mint a turistalátványosságok felkutatása. Ezt az érzést szerettem volna felkelteni a két hétre érkező vendégekben is, hiszen sokkal maradandóbb élményt nyújt egy eldugott kis helyi kifőzdében megkóstolni a balinéz ételkülönlegességeket, vagy az otthonában meglátogatni egy balinéz gyógyítót, mint megnézni öt, körülbelül ugyanolyan templomot – meg kell hagyni, Balin egyik templom szebb, mint a másik, és mindegyikhez más érdekes történet kapcsolódik. A kéthetes programot úgy próbáltam tehát összeállítani, hogy az, aki eljön erre a varázslatos szigetre, a lecsodálatosabb nevezetességek mellett beleláthasson kicsit a balinézek hétköznapjaiba is, nyugodt, kiegyensúlyozott, természetközeli életvitelükbe. 2020 márciusában sajnos ennek az utazásszervezésnek vége szakadt, hiszen tavaly április óta nem engednek külföldi turistákat a szigetre.

A balinéz utakhoz képest a társkereső túraszervezés kissé távolinak tűnik.
Tavaly ősszel pattant ki a szikra, amikor az egyik barátnőmmel elhatároztuk, hogy elmegyünk együtt kirándulni. A nagy tervezgetés közben egyedülálló nőkként persze szóba kerültek a férfiak is, vagyis a hiányuk… Akkor már elég korlátozottak voltak a szórakozási, ismerkedési lehetőségek, hiszen a szórakozóhelyek, éttermek, mozik mind zárva voltak, a fennálló, szinte egyetlen opció, az online társkeresés pedig egyikőnket sem vonzotta. Így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bővítenénk a kört, és megszerveznénk egy társkereső túrát, mert a személyes találkozásokban jobban hiszek, mint például abban, hogy pár fotó alapján jobbra vagy balra húzok valakit.

Nem kevés feladattal jár a szervezés: vannak segítőid?
Miután hazajöttem Baliról, nagyon hiányzott a körutak tervezgetése, lebonyolítása, magáról az utazásról nem is beszélve. A társkereső túrák kitalálásával – ha nem is pont úgy, mint azelőtt – újra visszatérhettem ehhez a számomra oly kedves tevékenységhez. Pillanatnyilag még csak hobbi szinten foglalkozom a programok, túrák szervezésével, így csak a jelenlegi munkám mellett tudok időt szakítani rá, de mivel nagyon élvezem, inkább feltölt, mint fáraszt. Az egyre több érdeklődő azonban egyre több időt is igényel, hiszen az előre összeállított tájékoztató elküldése után a legtöbb emberrel váltok még néhány szót. A túrák lebonyolításában egyik barátnőm, Kozma Zsuzsa segít, ő nézi ki az aktuális útvonalakat, majd végig is vezeti a csapatot, ugyanis neki több gyakorlata van ebben – hazai terepen többet járt túrázni. A legutóbbi társkereső programot egy hónapos előkészület előzte meg.

Országos szinten több hasonló kezdeményezés létezik. Inspirálódtál ezekből?
Amikor eszembe jutott a társkereső túra ötlete, azt hittem, hogy feltaláltam a spanyolviaszt, de Zsuzsi barátnőm felvilágosított, hogy ilyen kirándulásokat szerveznek mások is. Ennek ellenére egyáltalán nem foglalkoztam ezzel, átfutottam ugyan egy-két szervezet kínálatát, de fel sem merült bennem, hogy lemásoljam őket, annak nem is látom értelmét, hiszen valami attól működőképes és egyedi, ha a saját ötleteimet és elképzeléseimet valósítom meg. Ezt az elvet követtem már az utazások szervezésénél is.

Mikor került sor az első túrára?
Az első túra ötlete a korlátozások és a bezárások kezdetével egy időben, azaz 2020 októberében született meg. A következő 2021 januárjában, gyönyörű téli időben volt, akkor már a még szigorúbb szabályok betartása mellett. Az érdeklődők száma a kezdetektől elég nagy, és szerencsére egyre többen el is jönnek a programokra. Az első túrán hatan voltunk, de aztán folyamatosan duplázódott a létszám. Nagyon fontos – bár nem mindenki ért vele egyet –, hogy bárki jelentkezhet, soha nincs behatárolva sem a korosztály, sem a nemek aránya. Számomra a legnagyobb siker és öröm, hogy mostanra 40 fő gyűlt össze.

A túrák után szélesítetted a palettát. 
Mindig is szerettem volna egy jó kis bulihoz hasonlító, ismerkedős programot, hiszen a táncparketten vagy vacsora közben könnyedebben, felszabadultabban érezhetjük magunkat, mint egy túrán. A korlátozások miatt sajnos erre csak most, június végén kerülhetett sor. Nagyon szeretek táncolni, így tudtam, hogy ez lesz majd az este fénypontja. A vacsora után megérkezett a DJ, aki már kora este igazi retró bulihangulatot teremtett, így mindenki táncra is perdült. A legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy egyetlen embert sem kell majd noszogatni.

Nincs életkori határ – mégis milyen korosztályba tartoznak a résztvevők?
A túrákon és ezen a legutóbbi programon is a harmincasoktól az ötvenesekig nagy a szórás, de ez még soha nem okozott problémát, ilyen jellegű határt a jövőben sem szeretnék szabni. A jelentkezéskor senkitől nem kérdezem meg, hogy hány éves, és nem is szeretném senkinek azt mondani, hogy a kora miatt nem vehet részt egy túrán vagy egy programon. Honnan is tudhatnám, hogy kinek mi a zsánere… Szerencsére a résztvevők sem találják ezt furcsának, a különböző korosztályok nagyon jól kijönnek egymással, hiszen legtöbbjüket nem csupán a társkeresés lehetősége vonzza, hanem az új emberekkel, közös programon való ismerkedés lehetősége is. Bízom benne, hogy a létszám növekedésével egyre többen lesznek majd mindenféle korosztályból. A résztvevők számomra is teljesen idegenek. A legutóbbi programra főleg Hajdúböszörmény és Debrecen környéki egyedülállók jöttek el.

Ez a régió a célpont?
Nem feltétlenül, hiszen a kirándulás, utazás szeretete is fontos az itt összegyűlt emberek számára, arról nem is beszélve, hogy az ország más részén élő szinglik sem maradhatnak ki ezekből a jó kis programokból. A túrák helyszínei is változatosak: kirándultunk a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben. Tervezek például kétnapos kiruccanást a Balatonnál, de egy külföldi út is szóba jöhet, ha végre normalizálódik a helyzet. A legutóbbi programot hazai terepen, ismerős környezetben egyszerűbb volt megszervezni, ezért is választottam helyszínül a Hajdúböszörmény melletti Akácosmajort. Annak ellenére, hogy ez a rész kicsit távol esik mindentől, érkeztek résztvevők Egerből, Budapestről, Tiszacsegéről. Sőt, volt, aki épp Németországból érkezett haza látogatóba, mégis eljött. A túrák mindegyike ingyenes volt, a legutóbbi program viszont belépődíjas, ami fedezte a vacsora, néhány ital, a helyfoglalás, valamint a DJ költségeit. A résztvevőknek ezért cserébe egy színvonalas, vacsorával egybekötött felejthetetlen estében volt részük.

Csupa idegen ember szemtől szemben.. Az ismerkedés elősegítésére van technikád?
A program tervezésekor már tudtam, hogy most majd valami olyan dolgot is ki kell találnom, ami összekovácsolja ezt a sok idegen embert. A túránál adott, hogy elindulunk, és a közös érdeklődési kör lendíti előre a beszélgetéseket, itt azonban valami másra is szükség volt. Ezért miután mindenki megérkezett, csapatokba szerveztem a résztvevőket és néhány vicces ügyességi játékkal ösztönöztem őket a kezdeti ismerkedésre. Kicsit tartottam az effajta játékok alkalmazásától, hiszen vannak, akik visszahúzódóbbak, nem szeretnek szerepelni, ezért is lepett meg, hogy csapatban mindenki könnyebben oldódott. A tapasztalatom az, hogy a férfiakhoz nehéz eljutni, mintha ők kevesebbet használnák a közösségi oldalakat. Kevesebben is érdeklődnek, azonban végül közülük többen jönnek el, míg a nők jóval nagyobb számban kérnek tájékoztatást, de nagyobb a lemorzsolódás is. Aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy nagyjából fele-fele lesz a nemek aránya.

Rendelkezel információval a társkeresők sikerarányáról?
A legutóbbi rendezvény nagyon jó lehetőséget teremtett az ismerkedésre: láttam kialakulóban lévő párokat is. Később hallottam, hogy többen közös programokat is szerveztek. Nehéz ezt utánkövetni, igazán nem is akarom kényelmetlen helyzetbe hozni a résztvevőket azzal, hogy erről faggatom őket. Ez továbbra is mindenkinek a magánügye. Én csupán egy koncentráltabb lehetőséget teremtek, mint egy átlagos szombat esti buli, vagy egy szimpla családi vagy baráti kirándulás. Egyébként sok embert nem feltétlenül a pártalálás motivál, hanem inkább a társaság miatt jönnek el. Hiszen a középkorú egyedülállók ismerőseinek, barátainak sok esetben már van családja, mások a prioritások, így nehezebb időt szakítaniuk egymásra. Itt viszont más, hasonló cipőben járó egyedülállókat is megismerhetnek, akikkel később közös szabadidős programokat tudnak szervezni.

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!