Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni ifjúsági önkéntesek segítettek a fogyatékkal élőknek

| 2021. 07. 27. | 17:43:00
Hátrányos helyzetű gyerekekkel is játszottak, de kerítést is festettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben.
Debreceni ifjúsági önkéntesek segítettek a fogyatékkal élőknek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harmincegy ifjúsági önkéntes vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-alföldi régiójának táborában, amit július 19. és 24. között rendeztek Nyírgyulajban. A csapat fele debreceni fiatalokból állt. A fiatalok mikrocsoportokban tevékenykedtek a szeretetszolgálat intézményeiben, jelenlétprogramjaiban és közösségi házaiban. – Az önkéntesek a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület szállásán voltak; a szeretetszolgálat buszai innen szállították őket minden reggel az általuk kiválasztott helyszínekre. A fiatalok maguk döntötték el, mit szeretnének csinálni a héten. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak Gacsályban és Fehérgyarmaton is van fogyatékkal élő embereket ellátó intézménye, itt két mikrocsoport "dolgozott". Emellett három helyszínen gyermekekkel foglalkoztak az önkéntesek – tudatta Molnár Tamás, a szeretetszolgálat regionális ügyvezetője.

Nyírpilisek egy kisgyermekeket és családjaikat segítő intézményt hoznak létre, az önkéntesek az épület kerítését festették, valamint segítettek a pakolásban és a kert megszépítésében is. Ezeken kívül – a felzárkóztatás részeként – a nyírkátai jelenlétpont közösségi terének infrastrukturális fejlesztésén dolgoznak, amiből a fiatalok is kivették részüket.

– Volt, aki inkább gyermekekkel foglalkozott, a fejlesztésben vett részt, más kreatívan alkotott, így kerítést festett, udvart rendezett. A legfiatalabb önkéntesünk 15, a legidősebb 23 éves – sorolta Tamás.

Perhács Kamilla a Debreceni Egyetemen tanul szociális munkát, most lesz harmadéves. Elmondása szerint azért vett részt a táborban, mert az remek szakmai tapasztalatot ad. – Gyerekekkel és fogyatékkal élőkkel is dolgoztam a héten, mindkét terület nagyon izgalmas volt. Ezek szorosan kötődnek a szociális munkához, így sok ismerettel gazdagodhattam. Az egyetemen megtanuljuk az elméletet, megtudjuk, az emberek miért viselkednek úgy, ahogy, de itt a gyakorlatban is kipróbálhatom mindezt – mondta Kamilla.

Hozzátette, nem mindegy, hogyan ér egy fogyatékkal élőhöz, és az sem, hogyan beszélget vele.

Ugyanez vonatkozik egy szegregált területről érkező gyermekre is. – Kicsit másképp és másfajta játékot kell játszani velük. A kommunikáció is más, azt is tanulni kell. A tábor elején megijedtem, hogy mennyire lesz nehéz a fogyatékkal élőkkel kapcsolatot teremteni, de magam is meglepődtem, milyen gördülékenyen ment. Nem gondoltam volna, hogy így helyt fogok állni. Nagy hatással volt rám ez a hét és megváltoztatta az életemet – emelte ki, hozzátéve, ez volt az első tábora a szeretetszolgálatnál.

Budai Barbara a Tóth Árpád Gimnázium tanulója, 2018 óta önkénteskedik. Eddig öt táborban vett részt, mert szeret másokon segíteni. – Nagyon megtetszett, hogy gyerekekkel foglalkozhatom, szeretem ezt csinálni. A héten hátrányos helyzetű fiatalokkal voltam, próbáltam minél több játékot megmutatni nekik. Óriási élmény volt ez a pár nap. Láttam, ahogy felszabadultan játszanak a gyerekek, ez mindennél többet ér – fogalmazott.

Falvai Laura a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium frissen elballagott tanulója; három éve önkénteskedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. – Eddig két táborban voltam, imádok velük dolgozni, különböző adománygyűjtésekben veszek részt. A héten Nyírpilisen kerítést festettem és csiszoltam, de persze gyerekekkel is játszottam. A fehérgyarmati gondoskodás házba is ellátogattam, ott nagykorú fogyatékkal élőkkel voltak programjaink – mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!