Hirdetés

Hajdú-Biharban több mint egy tucat betöltetlen háziorvosi praxis van

civishir.hu

2020.01.28. 10:22

Hajdú-Biharban több mint egy tucat betöltetlen háziorvosi praxis van

Viszont csak egyetlen betöltetlen fogorvosi státusz van a megyében.

Hirdetés

Évek óta egyre növekednek a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxisok számai. A legfrissebb, január 1-jei adatok szerint a háziorvosi üres helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél 469-re – írja az Mfor.

A sereghajtó még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 59 üres praxist számoltak,

ebből 8 2019-ben, 4 pedig január 1-jével szűnt meg. A második legrosszabb helyen Pest megye áll 40 üres státusszal, aminek több mint a fele, 21 szűnt meg tavaly. A lista másik végén Baranya megye áll, ahol „csak” 9 településen várnak háziorvosra, és csak egy doktor döntött úgy tavaly, hogy távozik. 18 településen már 16 éve, 2004 óta nem találnak háziorvost, ennek a fele Borsod-Abaúj-Zemplénben van.

Az ÁEEK-lista szerint a tavaly júniusi 243 betöltetlen fogorvosi praxis január első napján 236-ra csökkent, míg a NEAK számai növekedést mutatnak: szerintük 256 betöltetlen fogorvosi státusz van az országban. Az eltérés okáról egyelőre nincs információ. 

A legnagyobb siker Hajdú-Biharé, ahol mindössze egyetlen egy betöltetlen hely van a megyében. Nógrád megyében van olyan település, ahol 1999 óta nincs fogorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig két helyen már több mint másfél évtizede nincs fogorvosi ellátás.
Hajdú-Biharorvoshiány

Szóljon hozzá!

Hirdetés