Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?

| 2022. 05. 12. | 10:03:00
Nagy beruházásról van szó, így nem árt körültekintőnek lenni.
Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napelem rendszer kapcsán sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mennyi idő alatt térül meg a beruházás. Aki kivitelezést tervez, annak bizony fel kell mérni a lehetőségeket, hiszen a belefektetett pénzösszeg megtérülése bizony számos dolog függvénye. A megújuló és tiszta energiaforrás bár környezetkímélő és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, azonban a megvalósítása bizony pénzügyileg megterhelő lehet egy család számára. Lássuk, hogy mire számíthatunk, ha mégis belevágunk!

A napelemes rendszerek előnyei

A megújuló energiaforrás mellett számos érv szól, hiszen mivel a Nap még évmilliárdokig fog sütni, így tulajdonképpen kimeríthetetlen forrásnak számít. Egy jól kivitelezett rendszer bár hatalmas beruházás, garantáltan megéri belevágni. Hosszabb távon is kiszámítható, hogy milyen előnyei is vannak, hiszen adómentes beruházás, ráadásul még az energiaköltségeket is minimálisra lehet vele redukálni. Tulajdonképpen egy egyszeri kiadással szabadulhatunk meg a számláktól, ráadásul még az ingatlan értékét is növelni tudjuk. Azonban a befektetett pénz megtérülése több tényezőtől is függ. Az ST Solar napelem gyártó cég szerint a rendszer kiépítésének a költségét és a várható energiamegtakarítást kell figyelembe venni.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer?

A számításkor elsősorban a rendszer kiépítésének költségeit, illetve a később várható energia megtakarítást kell figyelembe venni. Az éves fogyasztásból könnyedén ki lehet számolni, hogy vajon mennyi energiára van szüksége a családnak egy hónapban, amiből kikövetkeztethető, hogy mekkora rendszerre lesz szükség.

Fontos az optimális tájolás, illetve a dőlésszög, amely kapcsán szerencsére a hazai ingatlanok nagy része megfelelő lehet. Érdemes azonban tudni, hogy az 1 kW teljesítményű rendszer évente nagyjából 1100 kWh villamos energiát tud termelni. Átlagosan tehát egy családi ház esetében egy olyan rendszerbe való beruházás, amely kiváltja az éves fogyasztást, nagyjából 8-10 év alatt térül meg. Néha pedig igénybe lehet venni pályázatokat és állami támogatásokat, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik ezt az időt. Ilyenkor akár 2-5 év is elegendő ahhoz, hogy lenullázzuk a villanyszámlát és többé ne kelljen költeni az elektromos áramra.

Mi befolyásolhatja ezt az időt?

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek arra, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszerbe való beruházás. Például a nem megfelelő minőségű panelek, illetve inverterek használata nem túl előnyös, a választás során érdemes olyan kellékeket választani, amelyekre a gyártó garanciát át. A rossz minőségű és nem jól kiépített rendszer használata évekkel ronthatja rendszer megtérülési idejét.

Az időre hatással van bizony a napsütéses órák száma. Bár Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis évente 2000 órával számolhatunk, borús időben nehezebben - bár ugyanolyan hatékonyan - állíthatunk elő energiát. Fontos azonban a megfelelő tájolás, hiszen egy rosszul beállított rendszer sokkal kevesebb áramot termel. Figyeljünk oda továbbá az árnyékolásra is, hiszen egy magas fa, egy nem jó helyen lévő oszlop, esetleg egy kinyúló tetőrész hatással lehet a termelésre, ezáltal pedig a megtérülési időre is.

Ami még lényeges kérdés, az pedig a tartó szerkezet kivitelezése, hiszen egy hanyag szerelés, esetleg a gyengébb minőségű alkatrészek bizony plusz kiadást jelenthetnek a családnak, ami nem, hogy lecsökkentené a megtérülési időt, még meg is növeli azt.

Hogyan tervezik meg a rendszert?

A tervezést nem mi végezzük, ehhez szakember segítségére van szükség. Ennek kapcsán számításba kell venni, hogy szükség van helyszíni felmérésre és időre, hiszen a gondos tervezés csak így valósulhat meg. Fontos, hogy olyan kivitelezőt keressünk, aki figyelembe veszi az összes tényezőt, illetve rendelkezik referenciákkal, amit meg lehet tekinteni. Fordítsunk inkább egy kicsit több időt a kutatásra, mintsem egy rossz minőségű rendszer kerüljön beszerelésre. Nagy beruházásról van szó, így nem árt körültekintőnek lenni.

Online szinte bárhol kérhető árajánlat, jó megoldás lehet, ha több helyről igényeljük, hiszen így van viszonyítási alapunk. Nemcsak a referencia, hanem az ár is döntő szempont lehet, de a legjobb, ha a kettőt együtt vesszük figyelembe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
A DEAC kosarasai ennél jóval sikeresebb szezonra számítottak.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.