Hirdetés

A szenátusi ülésén is szó volt a debreceni-amerikai együttműködésről

unideb.hu

2019.11.05. 12:45

A szenátusi ülésén is szó volt a debreceni-amerikai együttműködésről
Szilvássy Zoltán rektor hosszabban beszélt a szenátusi ülésen (Fotó: Unideb.hu)

Kiemelkedő jelentőségű programról van szó.

Hirdetés

Két aktuális, meghatározó szereppel bíró projektről beszélt Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem legutóbbi szenátus ülésén. Október elején jelentették be, hogy a Debreceni Egyetem (DE) és a General Electric Healthcare budapesti központja kapott lehetőséget Magyarországon, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Catalyst módszertanának európai meghonosításában – emlékeztet az unideb.hu.

– Az egyeztetések nyomán a DE és az MIT egy úgy nevezett faculty-rendszert hoz létre. Ennek lesz bostoni és debreceni lába, ezáltal a teljes magyar felsőoktatás számára hozzáférhető lesz a program. Így olyan innovációk létrehozására is lehetőség nyílik, amelyekre egyetemi keretek között egyébként nem lenne mód. A „faculty” ez esetben nem egy hagyományos értelemben vett oktató kar, hanem innovációs egység. A 7-10 éves időszakra a projektkezdeményektől függően akár 60 millió dolláros is lehet a jelenleg kidolgozás alatt álló program, amitől jelentős képzési és szemléletformálási hatást várhatunk – tájékoztatott Szilvássy Zoltán.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázata kapcsán benyújtott Multidiszciplináris Egészségipari Kompetenciaközpont tervezetéről szólva az egyetemi vezető a vállalati partnerekkel folytatott kutatásegyeztetések nyomán létrehozott tematikus együttműködéseket ismertette.

  • agrárvonalon a KITE-vel egy magas luteintartalmú kukoricaalapú „medical food” termékportfólió kifejlesztése
  • a Richter Gedeon gyógyszergyárral preklinikai csúcsmodellek alkalmazása gyógyszerjelöltek pszichoaktív mellékhatásának vizsgálatára
  • a nemzeti oltóanyaggyár mögötti cégcsoport különböző pre- és probiotikumokat fejleszt
  • a Tungsram a precíziós zárt téri növényfejlesztés fénnyel való szabályozásához járul hozzá
  • a GE Healthcare egy egészségügyi adatbázis-kezelő rendszert alakít ki velünk együtt
A gazdasági ügyekről Borné Lampert Andrea általános kancellárhelyettes tájékoztatta a szenátust. Beszámolójában kiemelte, hogy befejeződtek a szolnoki gazdálkodási kar integrációjának gazdasági utómunkálatai, ezzel lezárták az integrációs feladatokat.
A szenátus támogatta a mechatronikai mérnök mesterképzési szak jármű-mechatronikai szereléstechnológiai specializáció, Szolnokon vidékfejlesztési agrármérnök alapképzési szak, gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzési szak, továbbá Nyírbátorban vidékfejlesztési agrármérnöki szak indítását.

Szóljon hozzá!

Hirdetés