Hirdetés

Hirdetés

Fegyházzal büntették Debrecenben az irakiakkal lebukó embercsempészt

Cívishír

2019.11.19. 14:49

Fegyházzal büntették Debrecenben az irakiakkal lebukó embercsempészt
A 36 fős csoportot előállították, majd visszatoloncolták Romániába (Fotó: Police.hu)

Az eljárás nem ért véget másodfokon, a Kúrián folytatódhat.

Hirdetés

Hirdetés

Nem jogerősen 8 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla november 19-én azt a holland férfit, aki 36 illegálisan Magyarországon tartózkodó külföldit próbált eljuttatni Németországba, de egy hajdú-bihari falu közelében lebukott.

A másodfokon eljáró táblabíróság a mostani döntéssel megváltoztatta a Debreceni Törvényszék korábbi határozatát, amely embercsempészés bűntett miatt 4 év 4 hónap börtönre ítélte M. N.-t, de felmentette az emberölés kísérletének vádja alól.

A tábla ugyanis kimondta azt, hogy a vádlott az embercsempészet mellett bűnös 35 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérletében, amelyet egy bűnszervezet tagjaként követett el.

Ezért súlyosbították a büntetést a büntetés-végrehajtási fokozat szigorításával, és azzal, hogy a férfit 10 évre kiutasították az országból. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítéleti tényállás szerint az iraki származású, holland állampolgár, M. N. kifejezetten azért érkezett, hogy harmadik országbeli állampolgárokat vigyen át a magyar-román határon pénzért, illegálisan. A vádlott más segtőkkel is kapcsolatot tartott, akik Románia területén szervezték a külföldieket M. N. 2016 decemberében 36 főt vett fel az általa vezetett kisteherautóba Körösszegapáti külterületén. Azonban egy arra haladó buszsofőr és az utasa kiszúrta őket, ők ketten hívták a rendőrséget. A vádlott a határsértőket alig pár percig szállította, a rendőri igazoltatásig 8,5 kilométert tett meg. A vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. 

A 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgárt előállították, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult, majd visszatoloncolták őket Romániába.

A Debreceni Ítélőtábla a másodfokú eljárás során további bizonyítást vett fel, igazságügyi szakértőket hallgatott meg. Megállapította: a vádlott célja az illegális migránsok fuvarozása volt, és tisztában volt azzal, hogy a gépkocsi alkalmatlan ennyi ember szállítására. Valamint azzal is, hogy ha esetlegesen belülről kinyitják a teherszállítót, a bent lévők súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedhetnek. 

Mivel az ítélőtábla egy olyan bűncselekményben állapította meg a vádlott bűnösségét, amiben az elsőfok felmentette, megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége, mely a Kúrián folytatódik. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. 
bíróságDebrecenmigránsembercsempészet

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.