Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: hét éve épül a Provence…

| 2019. 09. 25. | 17:12:00
Tagadja a terhére rótt bűncselekményeket a beruházó, aki sokkal nagyobb támogatást kapott az államtól, mint amennyi önerőt fel kellett mutatnia.
Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: hét éve épül a Provence…
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal az ötvenes éveiben járó nővel szemben, aki megtéveszthette az állami szerveket a hajdúszoboszlói Provence Hotel beruházása során.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A büntetőper előkészítő üléssel indult szeptember 24-én a Debreceni Törvényszéken, mely során a megvádolt nő tagadta a bűncselekmény elkövetését, érdemi vallomást nem tett. Az eljárás korábbi szakaszában – a nyomozati szakban – szintén megtagadta a vallomástételt. A következő tárgyalási napot november 11-re tűzte ki a bíró, s még kettőt abban a hónapban. A Cívishír kérdésére a törvényszéken azt mondták, az elsőfokú eljárás során körülbelül 10-15 tanú meghallgatása várható. 

[Beillesztett cikk: Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: bíróság előtt a beruházó]

Bár a bűncselekmény során – derül ki a vádiratból – a 2014 januárjával megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséget (ÉARFÜ) is megtévesztették, a szervezetek akkori vezetői nincsenek a tanúk között. A súlyos bűncselekményekkel vádolt nő jelenleg szabadlábon védekezhet.

2014 tavaszára kellett volna elkészülni

Mint írtuk, a négycsillagos szállodát 1,26 milliárd forintból kívánta felépíttetni a vádlott, aki a cégén keresztül 2012 szeptemberében nyújtott be pályázatot az ÉARFÜ-höz. Ez utóbbi – mint közreműködő szervezet – a pályázatot 883 millió forint vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte. 2013 februárjában megkötötték a támogatási szerződést a projektre, a nő pedig több részletben a teljes támogatási összeghez hozzájutott. 

2013 júliusában lerakták a 22 szobás, egészségügyi szolgáltatásokra is építeni szándékozó hotel alapkövét. A hajdúszoboszlói repülőtérhez közeli beruházásnak 2014 nyarára be kellett volna fejeződnie, de a falak felhúzását követően az építkezés elakadt. A készültség az alapkőletétel után 7 évvel is csak 90 százalékos, a szálláshely honlapja nem elérhető.

Külön érdekesség, hogy a vádlotthoz kötődő, 2017 körül felszámolt Provence Catering Kft. 2015-ben nettó 150 millió forint értékben bonyolított orvosi eszközbeszerzést a fővárosi Medirex Zrt-vel. A beruházáshoz a Provence Catering az Észak-Alföldi Operatív Programban kapott támogatást.

2016-ig húzta a hazugságokkal

A vád szerint a szállodaberuházó kft. az elszámolható összköltség és a támogatási összeg különbözeteként 378 millió forint saját forrást jelölt meg 2013 februárjában. Azonban négy nappal azután, hogy nyilatkozott az összeg rendelkezésre állásáról egy igazolást mellékelve, a pénz eltűnt a számlájáról, az egyenlege pedig nullát mutatott. Vagyis a vállalkozás beindításához szükséges és jogszabály szerint elvárt önerő mégsem állt rendelkezésre. Kiderült: a vádlott az önerőt a projekt kivitelezésére vele szerződött cég ügyvezetőjétől, illetve magánszemélyektől kapott kölcsönnel fedezte, amit csak részben tudott visszafizetni.

A nő később két cégtől és egy takarékszövetkezettől több száz millió forint hitelt vett fel a beruházás folyatására, ám ennek folytán úgy terhelte meg jelzáloggal az ingatlant, hogy ahhoz nem kért, nem kapott hozzájárulást sem a támogatást nyújtó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, sem az abban közreműködő ÉARFÜ-től.

2016-ban végleg „borult a bili”: áprilisban az ÉARFÜ jogutódjának szakemberei rendkívüli szemlét tartottak, majd megindult az eljárás, mely során a Nemzetgazdasági Minisztérium elrendelte a kifizetett 883 millió forint támogatás kamatos visszakövetelését.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt András Ferenc, a nemzet művésze
Elhunyt András Ferenc, a nemzet művésze
A magyar film világa kiváló alkotót veszített el.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.