Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: hét éve épül a Provence…

| 2019. 09. 25. | 17:12:00
Tagadja a terhére rótt bűncselekményeket a beruházó, aki sokkal nagyobb támogatást kapott az államtól, mint amennyi önerőt fel kellett mutatnia.
Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: hét éve épül a Provence…
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal az ötvenes éveiben járó nővel szemben, aki megtéveszthette az állami szerveket a hajdúszoboszlói Provence Hotel beruházása során.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A büntetőper előkészítő üléssel indult szeptember 24-én a Debreceni Törvényszéken, mely során a megvádolt nő tagadta a bűncselekmény elkövetését, érdemi vallomást nem tett. Az eljárás korábbi szakaszában – a nyomozati szakban – szintén megtagadta a vallomástételt. A következő tárgyalási napot november 11-re tűzte ki a bíró, s még kettőt abban a hónapban. A Cívishír kérdésére a törvényszéken azt mondták, az elsőfokú eljárás során körülbelül 10-15 tanú meghallgatása várható. 

[Beillesztett cikk: Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: bíróság előtt a beruházó]

Bár a bűncselekmény során – derül ki a vádiratból – a 2014 januárjával megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséget (ÉARFÜ) is megtévesztették, a szervezetek akkori vezetői nincsenek a tanúk között. A súlyos bűncselekményekkel vádolt nő jelenleg szabadlábon védekezhet.

2014 tavaszára kellett volna elkészülni

Mint írtuk, a négycsillagos szállodát 1,26 milliárd forintból kívánta felépíttetni a vádlott, aki a cégén keresztül 2012 szeptemberében nyújtott be pályázatot az ÉARFÜ-höz. Ez utóbbi – mint közreműködő szervezet – a pályázatot 883 millió forint vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte. 2013 februárjában megkötötték a támogatási szerződést a projektre, a nő pedig több részletben a teljes támogatási összeghez hozzájutott. 

2013 júliusában lerakták a 22 szobás, egészségügyi szolgáltatásokra is építeni szándékozó hotel alapkövét. A hajdúszoboszlói repülőtérhez közeli beruházásnak 2014 nyarára be kellett volna fejeződnie, de a falak felhúzását követően az építkezés elakadt. A készültség az alapkőletétel után 7 évvel is csak 90 százalékos, a szálláshely honlapja nem elérhető.

Külön érdekesség, hogy a vádlotthoz kötődő, 2017 körül felszámolt Provence Catering Kft. 2015-ben nettó 150 millió forint értékben bonyolított orvosi eszközbeszerzést a fővárosi Medirex Zrt-vel. A beruházáshoz a Provence Catering az Észak-Alföldi Operatív Programban kapott támogatást.

2016-ig húzta a hazugságokkal

A vád szerint a szállodaberuházó kft. az elszámolható összköltség és a támogatási összeg különbözeteként 378 millió forint saját forrást jelölt meg 2013 februárjában. Azonban négy nappal azután, hogy nyilatkozott az összeg rendelkezésre állásáról egy igazolást mellékelve, a pénz eltűnt a számlájáról, az egyenlege pedig nullát mutatott. Vagyis a vállalkozás beindításához szükséges és jogszabály szerint elvárt önerő mégsem állt rendelkezésre. Kiderült: a vádlott az önerőt a projekt kivitelezésére vele szerződött cég ügyvezetőjétől, illetve magánszemélyektől kapott kölcsönnel fedezte, amit csak részben tudott visszafizetni.

A nő később két cégtől és egy takarékszövetkezettől több száz millió forint hitelt vett fel a beruházás folyatására, ám ennek folytán úgy terhelte meg jelzáloggal az ingatlant, hogy ahhoz nem kért, nem kapott hozzájárulást sem a támogatást nyújtó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, sem az abban közreműködő ÉARFÜ-től.

2016-ban végleg „borult a bili”: áprilisban az ÉARFÜ jogutódjának szakemberei rendkívüli szemlét tartottak, majd megindult az eljárás, mely során a Nemzetgazdasági Minisztérium elrendelte a kifizetett 883 millió forint támogatás kamatos visszakövetelését.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Hirdetés
Hirdetés