Hirdetés

Hirdetés

Nem bizonyítható, hogy gyilkosság történt Debrecen belvárosában

Cívishír

2019.06.20. 14:13

Nem bizonyítható, hogy gyilkosság történt Debrecen belvárosában
A vádlott csicskáztatta és verte áldozatát, ez bebizonyosodott (Fotó: Pixabay)

A vádlott vascsővel verte az áldozatot, de az ügy koronatanúja eltérő vallomásokat tett. 

Hirdetés

Hirdetés

Nem jogerősen 4 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2018 januárjában bántalmazott egy hozzá hasonló, hajléktalan embert egy lakatlan házban. Az áldozat később kihűlés következtében meghalt. R. L-t a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól.

A június 20-i ítéletetben a többszörös visszaesőnek minősülő terheltet testi sértés bűntett kísérlete és testi sértés vétség miatt marasztalta el az elsőfokú bíróság. Horváth Péter bíró indoklásában azt mondta, a bizonyítási eljárást követően csak a vádirati tényállás egy részét fogadhatja el az ítéleti tényállás alapjaként. 

Hárman a téli éjszakában

Ez utóbbi szerint R. L. hajléktalanként élt Debrecenben, a férfi az éjszakái egy részét a helyi szállón töltötte, máskor lakatlan ingatlanokban húzta meg magát. Az ügy másik két szereplője hasonlóan élt, a városban kéregettek.

Tavaly január 22-én, a kora esti órákban Á. D. megjelent egy ilyen lakatlan, Arany János utcai házban, ahol a vádlott és a később elhunyt K. I. is tartózkodott. Az érkező fültanúja volt a másik kettő veszekedésének. Az egyetlen fűtött helyiségbe lépve a jövevény is italozni kezdett, ahogy R. L. tette.

Á. D. szerint a börtönviselt vádlott „csicskáztatta” K. I-t, közben hol puszta kézzel, hol egy 115 centis vascsővel verte. A bántalmazott férfi többször földre került, de eszméletvesztés bizonyíthatóan nem következett be nála. Az orvosszakértői vélemény szerint a sérülései között nem volt életveszélyes.

Az ítéleti tényállás rögzíti, hogy Á. D. követelte a verés abbahagyását, mire ő is kapot kettőt. Végül mindannyian elaludtak. Ezt követően viszont a bíróság lényegesen eltérő tényállást állapított meg a vádhatósághoz képest. K. I-t ugyanis a rendőrök kihűlt állapotban találták meg hajnali 1 óra körül, a kórházba szállítása után pedig meghalt.

A vádirat alapján R. L. arra kényszerítette az áldozatot, hogy kutyaként viselkedjen. Így négykézláb kellett odamásznia hozzá, parancsszóra különböző testhelyzeteket felvenni. Miközben a csővel ütötte, a férfi haját is meggyújtotta, majd vízzel locsolta le az égett részt, hogy aztán újra megüsse K. I-t. A vádlott az ügyészség szerint elvette a sértett kabátját, cipőjét és elégette a kályhában. Sőt, ezt tette a matracával is, így a férfi a hideg kövezeten feküdt.

Az ügy egyik sarkalatos pontja az volt, hogy K. I. miként és miért hagyta el az épületet. Viszont ez az, amire az eljárás során nem lehetett kétséget kizáró bizonyítékot találni – közölte a bíróság. Ami bizonyos, hogy a sértett egy raklapban megbotlott, beszorult a lába, földre esett, mely következtében eltört mindkét lábszárcsontja. Helyváltoztatásra nem volt képes, ennek következtében hűlt ki. 

A tanú szerint K. I. a saját lábán távozott

Az ügyészség a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének vádját Á. D. vallomására alapította. Ám a bizonyítás ezen a ponton megbicsaklik – szólt az indoklás –, mert a tanú csupán részben bizonyult szavahihetőnek, vallomásaiban lényeges eltérés mutatkozott az eljárás során. Ami bizonyítást nyert, hogy az áldozatot megalázó bántalmazás érte R. L. részéről, de a férfi olyan sérülést nem okozott, ami a sértettet képtelenné tette volna a helyváltoztatásra.

Á. D. arról beszélt, hogy K. I. a saját lábán hagyta el a helyiséget, ha pedig így történt, akkor a bíró szerint ítéleti bizonyossággal nem lehet megállapítani R. L. bűnösségét az emberölés kísérletében.

Az ítélet nem jogerős. A döntés ellen az ügyész a tényállás és jogi minősítés téves megállapítása miatt, míg a vádlott és védője enyhítés miatt fellebbezést jelentett be. R. L. előzetes letartóztatását megszüntették, de elrendelték a férfi bűnügyi felügyeletét.
bíróságDebrecentesti sértésemberölés kísérlete

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.