Hirdetés

Hirdetés

Pintérre is hivatkozott a debreceni „titkos ügynök”

civishir.hu

2019.05.15. 17:02

Pintérre is hivatkozott a debreceni „titkos ügynök”
G. S. a valóságosnál sokkal kiterjedtebbnek mondta a kapcsolatrendszerét

Alvállalkozói szerepet ígért milliókért cserébe az a G. S., aki másoktól fiktív műtétre, gyógykezelésre csalt ki súlyos összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Június végén tárgyalási nappal folytatódik a büntetőeljárás a Debreceni Törvényszéken azzal a „tikos ügynökkel” szemben, aki politikai kapcsolataira hivatkozva csalt ki milliós összeget. A hatvanas évei derekén járó G. S. ellen ebben az ügyben befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik büntetőper, ugyanakkor a férfival szemben egy másik eljárásban – akkor az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének mondta magát – csalás miatt emeltek vádat a Debreceni Járásbíróságon.

Előbbi esetben a vádirat egyik szereplője egy befektető, aki megvásárolt volna egy hajdú-bihari tehenészetet, ám a vételhez nagyobb összegű hitelre is szüksége lett volna. Hitelt nem kapott, viszont 2015 őszén megismerte G. S.-t és Sz. K.-t, akik bekapcsolódtak a kölcsönlehetőség keresésébe”. G. S. már akkor is sokkal „menőbbnek” hazudta a kapcsolatrendszerét, de valójában semmit sem tett a hitelügylet előremozdítására.

A másodrendű vádlottként szereplő Sz. K. tényleg próbálkozott, de sikertelenül. A körülmények ellenére G. S. mégis számonkérte, a férfi Sz. K.-nak is azt adta elő, hogy titkosügynök, aki több miniszterrel, így Pintér Sándorral, a belügyi tárca vezetőjével is közvetlen kapcsolatban áll. Sz. K. akkor is hitt neki, amikor G. S. azt ígérte, a férfi cégét be tudja protezsálni két nagyobb társaság alvállalkozói közé. 

Előkészítő ülés a Debreceni Törvényszéken távmeghallgatással (Fotó: Debreceni Törvényszék)

Itt jön egy csavar: a tehenészetre vágyó férfitól Sz. K. nagyobb összegű kölcsönt kapott G. S. tudtával. Utóbbi ebből a pénzből elkért és megkapott Sz. K.-tól 8 millió forintot, mondván, a továbbiakban ő intézi majd az állattelepes hitelt a kapcsolatrendszerén keresztül. Ő aztán 2016-ban hónapokon át hitegette Sz. K.-t a meséivel, miközben további pénzeket kért tőle az „ügyintézésre”. Sz. K. ezen összeget részben a cége házi pénztárából, részben annak bankszámlájáról intézte, a hiányt pedig magánkölcsönökből pótolta (ellene emiatt is büntetőeljárás indult).

A vádirat szerint G. S. arra hivatkozással kért előnyt Sz. K.-tól, illetve a másik férfitól, hogy hivatalos személyeket befolyásoljon, míg Sz. K. azért adott pénzt neki, hogy hivatalos személy befolyásolásával az általa képviselt céget jobb helyzetbe hozza.

G. S. a május 14-i bírósági előkészítő ülésen nem ismerte el a bűnösségét, vallomást nem tett, védője pedig 8 napot kért a bizonyítási indítvány benyújtására. A bíró Sz. K.-nak távmeghallgatás útján tett fel kérdéseket, a férfi ugyanis a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet „vendége”. A vádlott a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott. 

A bíró mégsem fogadta el a beismerését, mondván, a vádirati tényállás egyes elemei tovább pontosítandók bizonyítási eljárásban. Az ügyet a bíróság mindkét vádlott esetében tárgyalásra utalta, így az június 28-án folytatódik.

A Debreceni Járásbíróságon folyó büntetőperben G. S.-t azzal vádolják, hogy titkosügynöknek hazudva magát nagyobb pénzösszegeket csalt ki tehetősebb emberektől több éven keresztül. A vádlottat a játékszenvedély hajtotta, legtöbbször azzal a mesével állt elő, miszerint édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz. Több mint 26 millió forintot szerzett meg így…

bíróságcsalásDebrecenPintér Sándor

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.