Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szervomotor VS léptetőmotor – mi a különbség?

| 2022. 07. 12. | 11:00:00
XXX
Szervomotor VS léptetőmotor – mi a különbség?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megfelelő motor kiválasztása kritikus fontossággal bír a mozgásvezérlő alkalmazások termelékenysége és hatékonysága szempontjából. Mind a szervó motor, mind pedig a léptetőmotor számos előnnyel rendelkezik. A választás viszont nem egyszerű, hiszen egy sor szempontot figyelembe kell venni: költség, nyomaték, hatékonyság, sebesség, áramkörök és még sok más.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk mindkét motor típust és azok előnyeit. Bízunk benne, hogy ezzel segítségére lehetünk a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Mi az a léptetőmotor?

A léptetőmotor egy egyenáramú, szénkefe nélküli motor, amelyben minden fordulat a motor szerkezetétől függően, meghatározott számú lépésre van felosztva. A felosztásnak köszönhetően a léptetőmotor nem csak egyszerűen forog, hanem lépéseket tesz, kihagyva a köztes állapotokat, ezért kíséri működését jellegzetes hang és rezgés. A modern a léptetőmotor meghajtók digitális áramkörökön alapulva készülnek. Ezek vezérlik az illesztőprogramokat, így növelve a kimeneti terhelhetőséget. A léptetőmotor vezérlésének módja függ annak típusától, visszacsatolás használatától és a fázisok számától.

Léptetőmotor előnyei és hátrányai

A léptetőmotor egyik fő előnye a rotor forgási sebességének és helyzetének könnyű szabályozása valamint a működtetés pontossága. Nagy forgatónyomatékú, és alacsony forgási sebességű. Szénkefe nélküli motor, ami tartóssá és megbízhatóvá teszi. Könnyű irányítani, elindítani és leállítani. 

Legnagyobb hátránya a magas energiafogyasztása.

Mi az a szervomotor?

A szervó motor neve a latin “servus” szóból származik, amely magyarul szolgálót jelent. A szervó motor lehetővé teszi a motortengely pontos pozíciójának, gyorsulásának és fordulatszámának irányítását. A szervó motort legfőképpen a szabályozási lehetősége különbözteti meg a többi motortól.

Milyen típusú szervó motorok vannak?

A szervó motoroknak két fő fajtája van: a szinkron és aszinkron szervó motorok. Ami közös bennük, hogy minden esetben olyan hajtással rendelkeznek, amelyet elektronikus sebesség-, helyzet-, vagy nyomatékszabályozással – esetleg ezek kombinációjával – üzemeltetnek. A szervó motorokat jellemzően automatizálási és vezérlési rendszerekkel együtt alkalmazzák, például a gyárak csomagológépeiben.

Szervó motor előnyei

A szervó motor meghajtása szabályozásnak minősül, ami azt jelenti, hogy zárt körben működik. Az egyik legnagyobb előnye, hogy vissza tud jelezni a számítógép számára, ha valami hiba történt. Ha ez a gyártásban fordul elő, akkor már valószínüleg létrejött a selejtes áru, de legalább több nem készül belőle, így nem megy kárba a munkaidő és az energia. A szervó motor további előnyei:

  • Nagy kimeneti teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Csendes működés 
  • Nagy gyorsulás
  • Zárt hurkú vezérlés
  • Magas hatásfok
  • Magas nyomaték/tehetetlenség arány
  • Nagy kimeneti teljesítmény a méretéhez képest
  • Állandóbb nyomaték nagyobb fordulatszámon

Szervó motor VS léptetőmotor - melyik a jobb és mikor?

Mind a szervó motor mind pedig a léptetőmotor nagy pontosságú mozgásszabályozást és pontos helyzetmeghatározást igényelő eszközök esetén alkalmazható a leghatékonyabban. Ilyen például a motor-szabályozó elemek vezérlése, az orvosbiológiai készülékek, a robotika, 3D nyomtatók és szkennerek, számítógépes lemezmeghajtók, CNC gépek és ezekhez hasonló szerkezetekben használják. A szervó motorok vitathatatlan teljesítményelőnyt kínálnak. Az ismételhetőség szempontjából azonban a léptetőmotorok versenyképesebbek.

Összefoglalva, a léptetőmotor jó megoldás lehet az alacsony sebességű, kis gyorsulási követelményeket támasztó alkalmazásokhoz. A léptetőmotorok általában kompaktak és olcsók. A szervó motorok jobb választás a nagy sebességet, gyorsulást és pontosságot igénylő rendszerekhez, ez azonban magasabb költséggel jár.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Raktárkapacitását bővítette a debreceni cég
Befejeződött a fejlesztés a Fictile Pharma Bt. telephelyén.
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.