Hirdetés

Mi van, ha sorban állunk, de üt az óra?

Aki időben érkezik, de várnia kell, később is szavazhat

MTI

2010.04.11. 17:29

Mi van, ha sorban állunk, de üt az óra?
Fotó: Mangu Róbert

Debrecen – Ha annyian szeretnének szavazni, hogy emiatt sorba kell állni, ráadásul közben elüti a hetet az óra, akkor a szavazókör bezár, szavazni azonban lehet.

Hirdetés

Az OVB állásfoglalásában felidézte a választási eljárásról szóló törvényt, amely szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. A testület állásfoglalása szerint ennek az az eljárás felel meg, ha a szavazatszámláló bizottság azoknak a választópolgároknak, akik 19 óráig megjelentek, hogy szavazzanak, és még sorban állnak, biztosítja a szavazás lehetőségét.

Aki elkésik, nem szavazhat

Az OVB állásfoglalásában kitért arra is, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak meg kell teremteniük annak a technikai feltételeit, hogy a 19 órás határidő után érkező választópolgárok már ne szavazhassanak. Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.

Szóljon hozzá!

Hirdetés