Hirdetés

Hirdetés

Vérpezsdítő, arcpirító

civishir.hu

2009.06.15. 06:09

Vérpezsdítő, arcpirító
Fiatalok, kíváncsiak

Nem tudom, hirtelen mit mondanék, ha a gyerek megkérdezné, hogyan működnek az akaratlagos és nem akaratlagos izmok anális szex közben. (B. Gergely Krisztina jegyzete)

Hirdetés

Hirdetés

Vagy ha megkérne, hogy mutassam meg egy banánon, hogyan kell felhúzni az óvszert. Szerencsére még nincs abban a korban, hogy ilyesmiről érdeklődjön, de lassacskán kamasz lesz, s mit mondok majd akkor neki? Mert igenis – bár elég jó fej szülőnek tartom magam, és bizonyos tabu témákat már szépen megbeszéltünk, de – nekem ne mondja senki, semmilyen védőnő, nőgyógyász, tanár vagy pszichológus, hogy nem kínos az ember anyjával, apjával beszélni a szexről. Mert bizony, hogy az, akár, ha túl finomkodva, a szexuális kifejezéseket kerülgetve kérdezünk rá (történt már valami köztetek, drágám?), akár úgy, hogyha belecsapunk a lecsóba és kerek perec megtudakoljuk, hogy dugtak-e már.

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy egy budapesti, reprezentatívnak talán nem tekinthető, de érdekes tesztben arról érdeklődtek három iskolatípus diákjaitól, vajon mit várnának el egy iskolai felvilágosító órán. Érdekes különbségeket tartalmazott a felmérés. A szakközépiskolások például a „dolog menetéről”, illetve az anális szex és az izmok (fentebb már említett) kölcsönhatásáról kérdeznék leginkább a felvilágosítást tartó személyt, míg az egyházi gimnázium tanulói többek között a fogamzásgátló esetleges, a fejlődő szervezetre káros hatásairól tennének fel kérdéseket, és többet szeretnének tudni a pettingről meg a maszturbációról. A szakképzős diákok ugyanakkor arról tudakozódnának, miként képes egy nő a hüvelyével elszívni egy szivart, és az emberek hány százaléka szeretkezik menstruáció alatt.

Egészen konkrét kérdéseik vannak tehát a 14-15 éves gyerekeknek, amitől szerintem egy átlagosan „jó arc” anya igenis megszédül, hiszen a válaszaiból az ő saját, a gyerek apjával gyakorlott szexuális életére is következtetni lehet. Ezt általában magában szereti tartani az ember, legfeljebb egy bizalmas barátnővel szokott egy-két helyzetet megbeszélni. Na de a gyerekkel?
Szóval, az tényleg jó lenne, ha az iskolákban kedves, értelmes, nem gátlásos és főleg nem prűd szakemberek rendszeresen és módszeresen felvilágosítanák a gyerekeinket az ilyen alapvető ágybéli dolgokról, hogy aztán nekünk már csak a babér jusson: az egészséges felnőtté érett gyerek, aki már a házasság előtt áll és nem kérdezget olyanokat, aminek a gondolatától az arcunkat, a művelésétől pedig egyéb testrészeinket önti el a vér.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.