Hirdetés

Hirdetés

X-Faktor láz Debrecenben: igénytelen divat vagy jogos őrület?

Civishir

2011.01.12. 09:01

X-Faktor láz Debrecenben: igénytelen divat vagy jogos őrület?

Debrecen – A dupla show-nak bérelt helye van a debreceni közbeszédben, a „tudsz-e jegyet szerezni”-től a "ki túrót érdekli”-ig minden nézőpont felsejlik, de inkább dominál az ott akarok lenni, mint a hagyjad, lesz.rom.

Hirdetés

Hirdetés

Az X-Faktor, mint produkció bátran nevezhető ismertnek. Az X-Faktor című produkció résztvevői nyugodtan titulálhatók népszerűnek. Hogy ez elég-e egy dupla telt házhoz a Főnixben, az szombaton kiderül (megnézzük!), ám az már biztosnak tűnik, hogy a cívisváros mindennapjait áthatja Vastag Csaba, Király L. Norbert, Takács Nikolas, Janicsák Veca és a többiek fellépése. A dupla show-nak bérelt helye van a debreceni közbeszédben, a „tudsz-e jegyet szerezni”-től a „ki túrót érdekli”-ig minden nézőpont felsejlik, de inkább dominál az ott akarok lenni, mint a hagyjad, lesz.rom.

A kérdés az, hogy melyik hozzáállás az indokoltabb. A X-Faktor lázban égők joggal érvelhetnek azzal, hogy milyen remek svádájú ez a Vastag Csabi, hogy milyen jól mozgó egyéniség ez a Király L. Norbi, hogy milyen állat jó énekes ez a Takács Nikolas, és hogy milyen hátborzongatóan gyönyörű élmény Janicsák Vecától a Most múlikot hallgatni.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/N-38_DLE2-k?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/N-38_DLE2-k?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Az AntiX-Faktor-vallás követői viszont szintén joggal érvelhetnek azzal, hogy ha lefejtjük a fények, a színpad és a dizájn cukros mázát, akkor csupán viszonylag tehetséges karaoké-dalnokokat hallhatunk, akik több-kevesebb sikerrel adnak elő többnyire valódi zsenik által népszerűvé tett dalokat. A két tábor persze nem megy ölre, de éles viták azért vannak: az otthonokban, a munkahelyeken, a kocsmákban, a buszokon. Barátságok nyilván nem kerülnek veszélybe, családok nem hullnak szét az X-faktorizálás miatt (ez nem politikai választás…), ám az azért állítható, hogy az őrülethez közelítő rajongás és a virtuális kiköpéssel kísért legyintés között elég éles különbség van.

Hogy melyik gyülekezet a nagyobb? Vélhetően a rajongóké: valószínűleg azok vannak kevesebben, akik mindebben csak egy gyorsan tűnő, felszínes divatot látnak, amelyen hamarosan úgy fognak átlépni a néptömegek, mint figyelmes járókelő a kutyapiszkon. A felvetett problematika szerencsére nem a Kennedy-gyilkosság vagy a magyar privatizáció története, tehát néhány hónapon belül választ kapunk arra, hogy az X-Faktorban valódi érték teremtődött, vagy esetleg valamiféle divatos bulvárhóbortról van szó – amely most múlik pontosan.
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.