Hirdetés

Jönnek a borzalmas beszédek!

civishir.hu

2012.03.11. 09:38

Jönnek a borzalmas beszédek!
Fotó: illusztráció

Imádom március 15-ét! Még azt is elviselem ha ilyenkor felsőbb rangú emberek szónoklatokba bonyolódnak. Süt a nap. Vége a hülye télnek. Szóval jöhet a beszéd!

Hirdetés

Hála az internetnek most már könnyen beazonosítható ki honnan nyúlta az orbitális közhelyeket. Mert sajnos március 15-én azokban évtizedek óta nincs hiány. Persze jó beszédet írni nem egyszerű. Ahhoz merészség is kell, meg olyan is, aki azt felolvassa.

Én is írtam egyszer március 15-re beszédet. Katona voltam. A főtiszt előző este úgy berúgott, hogy elhagyta az ünnepi sorokat. Úgy rémlik a Jászberényben a Forradalmi Ifjúsági Napokat nyitotta meg, az én öt perc alatt írt soraimmal. Szerepelt az irományomban olyan, hogy a világ kifordult a sarkából, aztán volt benne Petőfi, a szabadságharc, Pilvax és mintegy hirtelen elhatározásból Tolcsvay László. Utóbbit azért, hogy feldolgozta a Nemzeti dalt. Azt nem tudhattam, hogy a zenészt nem mindenki ismeri. A főtiszt mondta is, Jókait, Vasvárit tanulták ők is, de azt a Tolcsvayt nem.

Emlékezetem szerint az én szövegeim is tökre olyan banális és ostobán buta volt, mint az ünnepi beszédek tömkelege. Kár, hogy nincs már meg. Feltettem volna a netre, hogy okoljanak belőle a beszédírók. A világhálón egyébiránt lehet szörfölni rendesen a március 15-i beszédek között. Aki veszi a fáradtságot (mint én) és egy-egy mondatot kiragad a pátoszinak tűnő szövegből és beilleszt a googlebe vaskos meglepetésekre számíthat. Pl. „Március idusán, a kossuthi gondolatok fényében nem mondhatok mást.” na, ilyen mondatoktól bevadul a böngésző. És ennél sokkal durvábbak is vannak. Pl. „Amikor március 15-re emlékezünk, nem csupán a múltra kell gondolnunk, hanem a jövőt is látnunk kell magunk előtt.” És az elengedhetetlen mondat: „1848. március jelenben is érvényes kívánalmai, ha végignézzük, hogy mit kíván a magyar nemzet, milyen pontokat sorolt fel. „

A sor hosszú, borzasztó hosszú. Egyik beszéd gyalázatosabb, mint a másik. Remélem egyszer véget ér az ilyen beszédek sora és végre valaki elmondja a saját gondolatait is. Megtisztelvén ezzel a hallgatóságot és, legfőképpen március 15.-e szellemét!

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés