Hirdetés

Ott, ahol zúg az a négy folyó...

Ott, ahol zúg az a négy folyó...

civishir.hu

2008.11.28. 14:41

Ott, ahol zúg az a négy folyó...

Az egy négyzetméterre eső nemzeti lobogók száma péntek este minden előzetes számítást felülmúl majd. S mikor valaki megkérdezi, Hol vagytok, székelyek?, több ezer torokból jön majd a válasz. (Cs. Bereczki Attila kommentárjával)

Hirdetés

Hirdetés

A Kárpátia 2003-ban alakult magyar nemzeti rock együttes. Tagjai: Bankó Attila, Bíró Tamás, Csiszér Levente, Galántai Gábor és Petrás János. A hatalmas rajongótáborral rendelkező zenekar november 28-án este lép színpadra a Lovardában. Vendég: Sárdy Barbara és Papp Gyula. Kapunyitás: 19 órakor.

KOMMENTÁR

Kárpátok, zengjetek!

Szakmai és rajongói körökben is elismert formáció, azonban a fősodratú média alig sugározza számait – internetes lexikonunk, a Wikipédia írja ezt a Kárpátia együttesről. Aztán a kíváncsiságom tovább hajt, hát beütöm a legismertebb keresőprogramba a szót: Kárpátia zenekar. Dömping! Rám zúdul ezernyi sor, feldolgozhatatlanul sok az infó, idézet blogokból, kritikusoktól, vélemények százával.

Militarista barmok, neonáci, gárdista gyülekezet, reakciós-revizionista-horthysta ámokfutók, díszmagyarok – szól a nóta egyrészről. Hazafiak, nemzetiek, igaz magyarok – vélik másrészről. Ha nem ismerném, összezavarodnék. Mi is ez a Kárpátia? Nemzeti rockegyüttes, tudjuk, de mi is a veleje a jelenségnek? Miért ennyire sikeres és megosztó? Mert a politikai baloldal kedvencei jóval szerényebb nézőszámot tudnak produkálni, ha egyáltalán vannak ilyen formációk? Vagy mert csak egyszerűen fülbemászó, rockos a dallam, és nagyapáink, dédapáink háborús élményei jelennek meg lelki szemeink előtt? (Kibekkeltük a katonaságot, de ha akkor ott lettünk volna!)

Trianonról énekelni jó biznisz, mert van egy sajátos romantikája, és talán szívből is jön a bánat? Netán egy elmaradt erkölcsi megtisztulás utógyújtása? Egy megcsonkított, szétdarabolt nemzet üzenetvivője? Felvidék, Bánság, Vajdaság, Kárpátalja, Székelyföld magyarságának oltalmazója? A Kárpátia nacionalista. Tudom, vitatott egy nézetrendszer! Egyes gondolkodói körökben egyenesen átkozott ideológia. Ugye, ismerik? A magukat annak vallók csiszolnak a fogalmon, hogy elkerüljék a vad gyűlöletkeltés, kirekesztés vádját:– egészségesen nacionalista –, azaz hazaszerető, a nemzet hangján szóló.

Szerintem ilyen a Kárpátia! Rossz vagy jó? A határokon is átívelő nemzethez tartozás tudatának hirdetése semmiképpen sem lehet rossz. Ha arra gondolok, találkoztam már debreceni középiskolással, aki úgy tudta, hogy Trianon az a szemét francia, aki elvette Erdélyt a magyaroktól, akkor a Kárpátiára mint a nemzeti nevelés egyik fontos eszközére is tekintek. Hátha ez a legény egyszer meghallja a dalt (Vesszen Trianon!), s utoléri a megvilágosodás. Sose lehet tudni! A Kárpátia koncertjei rendre közösségi létté formálódnak, ami szintén jó. Suhancok, harmincasok, hatvanasok együtt énekelnek, „lengetik a magyar zászlót, hirdetik a szabadságot”.

Provokatív szövegei azonban olykor hergelnek és sértenek („bocskoros oláhok”), ami kevésbé dicséretes, de ahogyan az egyáltalán nem szélsőséges nézeteket valló barátom mondja: „Erdélyért lenyelhetnek egyik kis bocskorozást meg az oláhozást, egyébként pedig románok a mai napig járnak bocskorban, mutatja a televíziójuk is.” A Kárpátiát zenéjének és szövegének a közvetlensége („Könny hull a szép hazáért”) tette sikeressé, a koncertjeinél nincsen vagy kevés a látogatottabb zenés összejövetel ma e kis országban. Péntek este kapunk a Lovardában kétórányi slágerszüretet, viszonyulunk a magyarságunkhoz (ki gárdistaként, ki csak úgy, ideológiamentesen), és természetesen a politika („Gyurcsány, takarodj!”) sem marad majd említetlenül, mert így lesz teljes az este.

Cs. Bereczki Attila

E-mail: bereczki.attila@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.