Hirdetés

Hirdetés

Magyar szőnyeg „repült” a brüsszeli székházba

civishir.hu

2011.01.09. 07:04

Magyar szőnyeg „repült” a brüsszeli székházba
A szőnyeg 3 tonnát nyom (Fotó: nepszava.com)

Brüsszel – Óriási, mintegy 202 négyzetméteres szőnyeget terítettek le az év elején a tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületében. A kultúrtörténeti alkotás 3 tonnát nyom.

Hirdetés

Hirdetés

A Justus Lipsiusról nevet kapott, tekintélyt parancsoló, monumentális épület az EU tagállamainak minisztereit és legfőbb politikai vezetőit látja vendégül a brüsszeli találkozók alkalmával. A 3 tonnás szőnyeg január 3-án érkezett meg a belga fővárosba, és január 10-től lesz látható a brüsszeli intézményben.

A bárki által látogatható átriumban tizenegy „plakátot” helyeztek ki, amelyek a magyar elnökség tényét „kommunikálják” a betérők felé. Itt lehet megcsodálni Pápai Lívia textilművész alkotását is, a laminált kultúrtörténeti szőnyeget (a gigantikus szőnyeget 23 darab 75x120 centiméteres elemekből állították össze). A kreatív koncepció kidolgozásakor a „lehetőség” fogalomköre került a fókuszba (a szőnyeg, illetve a további kiállított tárgyak üzenete az, hogy Magyarország a lehetőségek országa és Európa a lehetőségek kontinense).

A kultúrtörténeti szőnyegen szerepel Szent István, Szent László, Zsigmond király, Mátyás király, Széchenyi, Liszt, illetve Vasarely mellett a Kempelen-sakkgép, a Bíró László József által szabadalmaztatott golyóstoll, Asbóth speciális légcsavarja, a Zsigmond-kori csontnyereg, a rovásírásos ábécé, illetve a Zsolnay cég honfoglalás kori motívumokkal ékes kerámiájának képe is. Természetesen nem hiányoznak a szőnyegről a nemzeti szimbólumaink sem, így a kokárda, a turul, vagy éppen a Rákóczi-zászló. Az építmények közül a Mátyás-templom, az Esterházy-kastély, a Lánchíd és az Iparművészeti Múzeum került az alkotásra. Kifejezetten női vonatkozású elem a Lórántffy család címeres oltárkendője és a Sissit lovaglás közben ábrázoló festmény.

Aki azt is szeretné megtudni, milyen páratlan összefogás jellemezte az alkotás létrejöttét, olvassa el a blogban!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.