Feltámadt Krisztus!

civishir.hu

2009.04.12. 01:27

Feltámadt Krisztus!

Valóban feltámadt, de kinek? Az ateistáknak nem. A keresztényeknek igen, akik hisznek, templomba mennek, és ünnepelnek.

Hirdetés

A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik a hivők. Mindig érdekelt, aki nem megy templomba, mit ünnepel? A vasárnapot, a hétfői szabadnapot, a nyulat, a tojást, vagy a sárgatúrót? Az én családom katolikus, a kálvinista Rómában, ezért vannak dolgok, amiket komolyan veszünk – a böjtöt nagypénteken, a templomot vasárnap.

A húsvét nagyobb ünnep a keresztényeknek, mint a karácsony, valamiért mégsem „alakított ki”  a nyuszi akkora kultuszt, mint a Jézuska. Ez az ünnep, ami a vallás nélkül elveszíti értelmét – hétfőn már jön a nyuszi, a locsolók, ami megmenti az ateistákat – mégis a mise nélkül nekem az első nap olyan lenne, mint a karácsony szeretet nélkül. A megszentelt ételek íze finomabb, más a sonka, kalács, túró és tojás – nem kizárt, hogy azért, mert a szemünk kopog az éhségtől a nagypénteki böjt és a késői reggeli miatt. 

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Ebben a modern, rohanó, mindenben kételkedő világban egyre kevesebb a hit, az ima. Elvárunk és követelünk, a remény, adakozás és áldozatvállalás helyett. Persze mindenkinek magánügye, hogy kiben vagy miben hisz. Mi a sorrend, az értékrend, de a vallás keretet ad az ünnepeknek, az életnek.

Vállaji Orsolya

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés