Felforrt agyvíz, hűvös vég

civishir.hu

2009.06.13. 11:07

Felforrt agyvíz, hűvös vég
A diákok többsége jó (Képünk illusztráció)

A nyakleves legfeljebb csak otthonra való, a nehéz eset-gyerekeknek a suliba más kéne. A fegyelmezési eszköztár az iskolákban jelenleg hármas szinten áll. (B. Gergely Krisztina jegyzete)

Hirdetés

Végre, börtönt kapott érte valaki. Egy anyuka, aki azt gondolta, szabadon választott eszközökkel kritizálhatja gyereke tanárának munkamódszereit, aki úgy képzelte, többhöz van joga, mint másoknak. A kisfiát ugyan nem tudja, tán nem is akarja a közösségi szabályokhoz szoktatni, (ön)fegyelemre nevelni, hiszen az otthoni eszköztára kimerül egy nyaklevesben. Azt se következetesen kapja persze a büdös kölyök, hanem csak úgy, hirtelen felindulásból, az átmeneti józanodás okozta feszültségből, a nincs itthon cigi-, illetve a „de messze még a segélyosztás”-fílingből. Ám ezzel ki is van pipálva a szocializálásra tett primitív kísérlet, a gyereket tanítsa az iskola, azér’ vannak a tanárok.
A pedagógusnak viszont nem sok minden van a kezében, amivel rendet tudna tenni az osztályban. A verbalitás mint fegyelmező eszköz ezekre a gyerekekre nem hat, a tettlegesség – érthetően – nem megengedett. A szülők ráadásul nem állnak a tanár mögé, nem veszik komolyan az egyéb büntetések (fekete pont, beírások, szaktanári, osztályfőnöki figyelmeztetések stb.) súlyát. Sőt, egyesek azt is háborogva fogadják, ha erélyesebben rászólnak a csemetéjükre órán. A közelmúlt nyilvánosságra került eseményei szerint az egyik a mobilján hallgatott zenét, a másik egyfolytában jártatta a száját, a harmadik se szó, se beszéd, egyszer csak ki akart menni a teremből még kicsengetés előtt. Az a nyavalyás tanerő pedig el akarta venni a telefont, megkérte, hogy maradjon csendben és útját állta az ajtóban. Mindannyian verést, szidalmazást kaptak, a hajukat rángatták, megalázták a diákok, kollégák előtt. A sérüléseik pedig csak testben gyógyulnak be nyolc napon belül, a lelkükben nyolcvanig is ott marad.
Márciusban az oktatási miniszter azt mondta, el kell érni, hogy gyorsított eljárásban lehessen elítélni a tanárverő diákokat vagy szülőket. Ezen a héten már erről olvashattunk a hírekben: egy 38 éves jászapáti asszony – aki szerdán verte meg fia 23 éves tanárnőjét – pénteken öt hónap letöltendő(!) börtönt kapott tanárverésért.
Talán elindult végre valami.

Szóljon hozzá!

Hirdetés