Hirdetés

Debrecen leghírhedtebb madara

civishir.hu

2009.08.10. 19:24

Debrecen leghírhedtebb madara

Új sorozatunkban szívünknek kedves, kedvetlen, szomjoltó, búfelejtő, késdobáló, erkölcssikkasztó avagy mennyet érintő helyszíneket mutatunk be. + Értékelés! (Kulcsár Mónika írása)

Hirdetés

A Maróthy utcán járunk, mindentől távol, és mégis közel: bár a cégér büféként definiálja a nem túl divatos, ám annál népszerűbb egységet, nincs ezen mit szépíteni, a Fácán egy KOCSMA. Ki itt belépsz, egyből a pultnál találod magad, ami mögé nem gyűrűzött be a gazdasági válság, az ÁFA-emelés; ár és minőség évek óta változatlan. Itt kérem a mennyiség a lényeg, ide az emberek nem inni, nem szórakozni, hanem vedelni járnak.

A személyzet csupa hős vitézből áll, minden rohamot visszavernek, torok nem marad szárazon, telt házas péntek estéken, csendes-ülős vasárnapokon is ugyanazt nyújtják: italt és némi kedvességet. A törzsközönség állandó-változó; aki megszokta a környezetet – jól bírja a füstöt és a metált –, az bizony hamar törzsvendéggé válik, vagy vált már az évek során.
A Fácánban ugyanis generációk nőttek fel, aztán -ki belőle, majd tértek vissza, igaz kicsit szolidabb külsővel, fogyasztással és viselkedéssel, de mégis. A jó öreg büfé a maga 67(!) évével és 3 ezer iwiwes ismerősével igazi debreceni kuriózum, ahol mindenki megfordul(t) legalább egyszer, akkor is, ha „diszkós”.

 A jól szabott italárak mellett a vendégek önfeledt szórakozásáról csocsó, darts és nem egy, hanem két zenegép gondoskodik: hangos rockkal, ordítós metállal és néhány örökbecsű mulatós slágerrel a repertoárjában. Egy százasért már a kedvenc nótánkra rázhatjuk a fejünket, némi kortyszünetet tartva. Nos, a budi (ha vécét írnék, az már hízelgés lenne) az olyan, amire nincs mentség, tekintve, hogy a jó öreg tablettás bor megteszi a hatását és mindenki használja, mindenre... Ez az egyetlen kifogásom.

Nos, tőlem senki ne várjon objektivitást, egy olyan helyet értékelve, ahová éppen 10 éve járok. Itt váltam szépreményű gimnazistából italozó egyetemistává, dolgozó, ám szabadidejében továbbra is italozó felelőtlen felnőtté, majd szerelmes asszonnyá... (reméljük az alkoholista családanya szerep immár kimarad). Nálam tízes, ám a rend kedvéért következzenek a
számok:

ÉRTÉKELÉS: 

Felszolgáló/pultos
(0-10 pont)
Dekorativitás: 5
Kedvesség: 7
Gyorsaság: 8
Rugalmasság: 10
Borravaló: 3

Árak (forint):
Ásványvíz (0.5 l): 100
Kóla (2 dl): 60(!)
Sör - csak üveges (0.5 l): 140
Bor (2 dl): 60(!)
Pálinka (4 cent): 100 ft-tól(!)
Kávé (eszpresszó): 100
Ropi (csomag): 40

Egység (0-10 pont)
Megközelíthetőség: 8
Kényelem: 5
Kerthelyiség: 9
Mosdók: 2
Zene: 8
Technikai felszereltség: 5

Nyitva tartás: 15 órától

Külön köszönet jár a hely tisztaságfelelősének és állandó bútordarabjának, Cuminak! Nélküle nem jöhetne létre!

Szóljon hozzá!

Hirdetés