Hirdetés

Kiküldetésben: stadionokat, iskolai menzát és villamost néztek főleg

civishir.hu

2011.02.15. 08:55

Kiküldetésben: stadionokat, iskolai menzát és villamost néztek főleg
Kovács Lászlóné a Pulyka-napok egyikén is „tanulmányozott” (Fotó: Cívishír)

Debrecen – Míg a költségvetést rendszeresen „karcsúsító” Kovács Lászlóné Írországban kóstolgatott, addig a jobbára autóval közlekedő Varga László Athénban tanulmányozta a villamosprojektet. Kósa Lajos színházba ment Párizsban, naná, hogy hivatalosan.

Hirdetés

Elkészült a debreceni önkormányzat 2010-es kiküldetési összegzése: megtudható belőle, ki, hol volt, mit intézett, mit tanult, vagy csak látott, szívott magába kulturálisan, műszakilag, esetleg testvériesen – attól függően, hová vetette a jó sorsa. Meg a hivatal.

Kovács Lászlóné, a gazdálkodási főosztály vezetője május 15. és 23. között látogatott el Írországba két másik hivatali dolgozó társaságában. Az utat a Sodexho Magyarország Kft., valamint a debreceni önkormányzat fizette. Mint a beszámolóból kiderül, a „Sodexho egész Írországban jelen van, egyaránt van irodája Dublinban, valamint Észak-Írországban, Belfastban is, és számtalan fajta szolgáltatást nyújt.” Ez azért nem valami nagy hír, valljuk be. De aztán kiderül, mi a csel! Írországban ugyanis kicsit mégis más a helyzet, mint itt, mivel az ottani állami általános és középiskolákban nincs iskolai étkeztetés, a gyerekek maguk visznek ebédet. Hoppá! A Sodexo elsősorban a magániskolai szektorban van jelen, és ott is elsősorban a bentlakásos intézményekben! Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megfelelő minőségű, tárolási idejű, ízű, mennyiségű, elegendő tápanyag- és vitamintartalmú ételeket biztosítsanak a tanulóknak az életkoruknak megfelelően– tudta meg tehát a gazdálkodási főosztályvezető a 8 napos tanulmányútja során.

Villamost mustráltak

A hivatal egy másik szintén régi motorosa, Varga László is szerzett külföldi élményeket a tavalyi évben. Volt például Athénban: május 29. és június 1-je között az Euroút Mérnöki, Tanácsadó, Szervező és Kereskedelmi Kft., illetve a város önkormányzata költségén töltött el három napot villamosprojekt-tanulmányozással. A főosztályvezető a 2-es villamosprogram mérnökszervezete, az Euroút Kft. szakmai útján vett részt, melyre a Programmegvalósítási Egység vezetőjeként kapott meghívást. „A tanulmányút célja a 2000-ben megrendezett athéni olimpiára épült városi villamoshálózat és javítóbázis megtekintése, valamint az ott üzemben lévő, különböző gyártmányú villamosjárművek megismerése volt.” Az út során a helyi szakemberek lehetőséget biztosítottak az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatcserére is. Tapasztalat tehát már van, a pálya épül, most már csak az új járművek beszerzését kellene abszolválni valahogy...

De ha villamos, akkor DKV… Varga Lászlót (és Szekeres Antal jegyzőt) szeptember 21-24. között Berlinbe utaztatta a város és a közlekedési társaság. „A kiküldöttek a Berlinben megrendezett InnoTrans Nemzetközi Szállítástechnikai Kiállításon vettek részt, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. meghívására. A program érdekessége, hogy a hagyományos standok mellett a gyártók nagy része igazi járműveket is kivisz a vásárba, melyeket kívül-belül meg lehet nézni. „A kiküldöttek számára a villamosok megtekintése és megismerése volt a cél” – olvashatjuk az anyagban, amely megállapítást készséggel el is hiszünk. Mint köztudott, Debrecenben a 2-es villamosprojektnek hosszú előélete van, még szép hát, hogy Athén után Berlinben is jóleső érzés lehet megcsodálni a máshol működő, modern, frankó villamosokat.

Taggyűlésre is mentek

Varga László egyébként nemcsak tuja-ügyben látott világot a múlt esztendő ínséges hónapjaiban. December 9-11. között például Salzburgba ment Papp László alpolgármesterrel együtt. Ennek az útnak a költségeit (a város mellett) értelemszerűen az AKSD állta. A főhivatalnok és az alpolgármester ugyanis a városgazdálkodási társaság taggyűlésére utazott Salzburgba. A taggyűlésen a tagvállalatok gazdasági helyzetét tárgyalták meg, valamint a 2011-es év költségvetési tervét hagyták jóvá.
Debrecen polgármestere tavaly kulturális céllal vette elő kofferét, amikor november 11-14. között Párizsba utazott színházi előadásra. Kósa Lajos és Somogyi Béla a Csokonai Színház Képzeletbeli operett című darabjának vendégelőadására kaptak jegyet a párizsi Odéonba.
A közgyűlési beszámoló szerint a darabot – „mely által a franciák számára megfejthetetlenül titokzatos magyar nyelv a legszebb formáját mutatta” – a nézők ovációval fogadták. A kiutazás további célja „kulturális kapcsolatok lehetőségének feltérképezése” volt.

Stadionnézegetés 

Míg a polgármester kulturális fronton nyitott a külföld felé, addig Pajna Zoltán és Kováts Ákos főosztályvezető (főépítész), na meg Papp László, akkor még frakcióvezető, sportvonalon nyomult egy keveset. Március 1-2-re időzített látogatásukon Klagenfurtban (Ausztria) és Mariborban (Szlovénia) ugyanis labdarúgóstadionokat tanulmányoztak. De a stadionok megtekintésén túl lehetőségük nyílt a kivitelezés menetéről, annak költségeiről is tájékozódni. A tanulmányútra a Debrecenben létesítendő, 10 milliárdos stadion építtetése kapcsán került sor. Hogy milyen benyomásokat szerzett az utazáson a főépítész, az az anyagból nem derül ki, de mint tudjuk: Kováts Ákos egy bő tíztagú stábbal egyelőre csak koncepciót készít. A tényleges tervet majd csak abból, az alapján készíti el – vagy ő, vagy valaki más.  

Szóljon hozzá!

Hirdetés