Hirdetés

Ami a legkevésbé megy, a halál kezelése

civishir.hu

2011.11.01. 14:17

Ami a legkevésbé megy, a halál kezelése

Debrecen – Pár napra elül a csatazaj, elhunyt szeretteinkre hangolódunk, de vajon mennyire sikerül ebben az anyagba ragadt, halálról mit sem tudó világban.

Hirdetés

A lágy őszi napsütésben és a négy szabadnap nyugalmában elcsendesül életünk csatazaja, mégsem könnyű halottjainkra hangolódni. Egy olyan világban, amelyben gondolataink folyamatosan az anyagi síkra korlátozódnak a lélek száműzött fogalom, forintosítani pedig minden témát lehet. A rádióban a temetkezési ipartestület vezetője azt ecseteli, hogy drasztikusan nőtt a hamvasztások száma Magyarországon. A hagyományos temetésnél mintegy 200.000 forinttal olcsóbb, már 150.000 forintból kijön, ezért pénz híján egyre többen ezt a megoldást választják. Aztán a szakember arra is kitér, hogy bőven van még szabad kapacitás, a 13 hazai hamvasztó évi 270.000 hamvasztást tesz lehetővé. Akár az összes temetést meg lehet oldani koporsó nélkül.

Ez a pár mondat a politikusok handa-bandáit és a közgazdászok részletekben elvesző elemzéseit sokszorosan felülmúlva mindent elmond magyar lakosság megrendült vásárlóerejéről, de talán mégsem Mindenszentek idején kellene ezzel foglalkoznunk.

Egy másik médiaforrás egy tanatológussal, azaz halállal foglalkozó szakemberrel közöl interjút, aki úgy látja, a halállal kapcsolatos régi szokásaink már nem működnek, de az újak még nem alakultak ki. Pedig szerinte nagyon fontos lenne, mert egyre több feldolgozatlan trauma marad bennünk. A ma embere tényleg nem tud viszonyulni a halálhoz, jó hogy valaki végre kimondta a problémát, de hogy mitől várhatnánk az új szokások kialakulását, azt nem igazán látom.

Az biztos, hogy a média mindent megtesz, hogy közel hozza a halált, napról napra kiemeli a halálhíreket, ha netán nem talál aznap, akkor leporolja a tegnapi hullát. Nagy igyekezetében a felszínen tartja az egymás közt egyébként tényleg tabu témát, de a tragédiák ömlesztésével aligha segíti a megfelelő viszonyulást. Az pedig hogy a halál rendszeresen a legnagyobb nézettséget és olvasottságot hozza a hírek folyamában, önmagában is jelzi, hogy a régen természetesnek tartott esemény jelenleg nem kezelt kérdés, a mai társadalomnak felfoghatatlan és elfogadhatatlan.

A kérdés elég nagy ahhoz, hogy nyitott maradjon, a tanatológus elemzésében azért előkerül az egyik legegyszerűbb és legszebb válasz a halálra, amikor elmondja, egyes kórházak már eljutottak odáig, hogy a halál bekövetkezésekor egy gyertyát tesznek a nővérpultra. Ezt a gyertyát ezekben a napokban nagyon sokan meggyújtjuk a sírok mellett vagy otthonunkban, és talán önmagunkban is jópáran, elhunyt szeretteinkre gondolva. Mert még ebben a látszólag teljesen vallástalanított, lélektelenített világban is napokon át tömve vannak a temetők. Ez a gyertya segíti a legfontosabb, egyben legnehezebb lépést, az elengedést - amire a halott lelkének legalább akkora szüksége van, mint nekünk - évről évre újra meggyúló fénye pedig erősíti azt a tudatot, hogy az elengedett embertől kapott értékek egy életen át velünk maradnak, segítik utunkat.

HeGergAnd

Szóljon hozzá!

Hirdetés