Hirdetés

Hirdetés

A lepasszolt stadion

civishir

2009.06.01. 09:37

A lepasszolt stadion
Az a szép, zöld gyep

Hányszor „kell” még a dobogó felső fokára focizni magunkat, hogy legyen már végre egy stadionunk? (B. Gergely Krisztina jegyzete.)

Hirdetés

Hirdetés

„Előbb meg kell nyerni a választásokat, és utána lesz stadion.” Ezt ígérte a Loki-drukkereknek és -játékosoknak Kósa Lajos polgármester. Ezt ígérte legutóbb, a negyedik címszerzés utáni jó hangulatban. Mondott ő már ilyet, hisszük hát, ha látjuk!

Az Oláh Gábor utcai létesítmény állapotát már a 2004-es Főnix-terv is kifogásolta. Azt olvashattuk akkor, hogy mivel mindenkinek méltatlan – játékosnak, szurkolónak egyaránt –, a régi Nagyerdei Stadion helyén egy világszínvonalú arénát épít fel a város, 22 ezer férőhellyel, szállodával, fittnesszel, wellnesszel, étteremmel megspékelve. Az ötlet megbukott, mert jöttek a zöldek meg a lokálpatrióták, már akkor is nagyon komolyan harcoltak a Nagyerdő fáiért. A következő esemény, ami megdobogtatta a piros-fehér vérű debreceniek szívét, a 2012-es EB volt. Párosultunk Horvátországgal, jelentkeztünk, elhasaltunk. Pedig olyan szép stadionokról álmodtunk: a Tócó-völgybe egy 40 ezer négyzetméter alapterületű, 35 ezer férőhelyes, 7 ezer autó befogadására alkalmas parkolóval rendelkező, székenként körülbelül 1,5 millió forint bekerülési költségű hatalmas építményt, aminek a felső pereme magasabb lett volna a környező tízemeleteseknél. A Vágóhíd utcára viszont már csak egy szerényebb 15 ezrest képzeltünk el – ebből se lett semmi, a telekre épp most keres vevőt a város. 

Édes álom

Amikor 2007-ben újra bajnok lett a csapat, a polgármester ismét kijelentette, hogy két év múlva már az új stadionunkban fogják kergetni a labdát a focistáink. Az idő eltelt, a debreceni fiúk nyertek, de a gazdasági válság meg a kormány megint beintett. Kósa Lajos emiatt januárban már óvatosabban fogalmazott a jövővel kapcsolatban: a finanszírozás lehetetlen, a stadion-ügy két évre hibernálódott. Fontosabb az utánpótlásközpont kialakítása, sorry, ennyi.
„Előbb meg kell nyerni a választásokat, és utána lesz stadion.” Ígérte két napja Kósa. E legutóbbi, választási nyerésre alapozó kijelentése azonban legalább egy pozitívummal bír a korábbiakhoz képest: várhatóan simán teljesül majd.

És utána megindulhat a régen várt stadionépítés – mert túl sok volt már az ígéretekből.

B. Gergely Krisztina
b.gergely.krisztina@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.