Hirdetés

A lakótelep fura ura

civishir.hu

2009.03.24. 17:59

A lakótelep fura ura
Betegség idején ő az úr!

Debrecenben hosszan elhúzódik az influenzajárvány. A háziorvosnál egy beteg nem beteg, legyünk türelmesek és jön a recept!

Hirdetés

Az előző évekhez képest idén hosszan elhúzódik az influenzajárvány, hisz már lassan tíz hete jelentenek megbetegedéseket a régióból, illetve Hajdú-Bihar megyéből. A járvány intenzitása jelenleg mérsékelt, az előző héthez viszonyítva a megyében 44 százalékkal csökkent a betegek száma. Azon szerencsétlenek, akik beleestek a járványba, kénytelenek elmenni orvoshoz, aki gyógyszert ír fel és táppénzre ír ki, megvizsgál és tanácsot ad, ha már a házi praktikák és népi bölcsességek nem használnak. A háziorvosok pedig a lakótelepek urai. Egy orvosra több ezer beteg jut, ezért jó, ha észben tartunk pár szabályt:

Hétfőn semmiképpen se legyünk betegek, mert hétvégén nem volt rendelés, csak ügyelet. Ha nem akarunk verekedni, jól jegyezzük meg ki után érkeztünk! Könyv nélkül el ne induljunk otthonról, mert lehet várakoznunk kell kicsit, úgy pár órányit. A rendelés idő csak egy támpont. Ha a doktornő három órával később érkezik a kiírtnál, ne idegeskedjünk, mert ő megteheti! Mindenki azt mondja, csak receptért jött, ezért szeretne hamarabb bemenni. Ne feledjük, ha egy valakit beengedtük magunk előtt, jönnek a többiek. Senkit nem érdekel, ha 39 fokos lázzal ülünk a váróban, ne feledjük: mindenki a maga baját érzi a legsúlyosabbnak.

Ha elérkezett az idő és bebocsátást nyerünk a lakótelep urához, már sínen vagyunk. Öt perc alatt megvizsgál és receptet ír. Az influenza gyógymódja: ágynyugalom, izzadás, antibiotikum és sok tea! Már csak az a kérdés, ha egy beteg öt perc és a váróban tízen voltunk, mért ültünk ott öt órán át? Senki nem tudja, csak a lakótelep fura ura: a háziorvos.

Útban haza, mikor a láztól már alig látunk, eszünkbe jutnak a magyar egészségügy szépségei: a várakozás, a hálapénz, a táppénz és a gyógyszerárak. Van megoldás? Igen. Isten óvjon az influenzától!

V.O.

Szóljon hozzá!

Hirdetés