Hirdetés

Ingyen lehet megnézni 66 filmet - karácsonyi ajándék mindenkinek

2019.12.20. 17:33

Ingyen lehet megnézni 66 filmet - karácsonyi ajándék mindenkinek
(Fotó: illusztráció)

Filmtörténeti utazást tehetünk.

Hirdetés

December 20. és január 5. között 66 magyar filmet lehet megnézni a Filmarchívum oldalán.  A listán játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt szerepelnek, és az alkotások egy része angol felirattal és akadálymentesítve is megtekinthető.

Filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (Lumière felvételek 1896 Budapestjéről) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig 

- áll a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Az ifjúsági és animációs filmek közül elérhető például a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi és az Égigérő fű, a nyolcvanas és kilencvenes évek siker- és kultfilmjei közül a Dögkeselyű, az Egészséges erotika, a Roncsfilm és a Sose halunk meg. De olyan érdekességeket is meg lehet nézni, mint az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film "kritikai kiadása", amely a Filmarchívum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

Szóljon hozzá!

Hirdetés