Hirdetés

Hirdetés

Fényesedő szellők

Cívishír

2015.07.07. 09:37

Fényesedő szellők
A kép illusztráció

Európa nem vár tovább: a gépezet beindult.

Hirdetés

Hirdetés

A Görögország sorsáért aggódók - a különféle forgatókönyvek elemzésein túl - érdekes módon nem kapták fel fejüket, amikor a The Guardian baloldali brit napilapban közös cikket jelentetett meg Emmanuel Macron és Sigmar Gabriel, Európa nem várhat tovább: Franciaországnak és Németországnak előre kell lépnie címmel. A szóban forgó úriemberek országuk kormányának gazdasági tárcáit irányítják, s ha úgy tetszik, vázolták az Európai Unió jövőjét.

Mindenekelőtt kiállnak az eurózóna integrációjának erősítése, a nemzetek feletti pénzügypolitika, a minden országban azonos szintű pénzügyi tranzakciós és társasági adó bevezetése mellett. Szerintük ugyanis csak az integráció elmélyítése a megoldás arra, hogy kezeljék az euró bevezetésekor elkövetett „architekturális” hibákat; stratégiaként a minden szereplő számára egyenlő esélyeket kínáló játéktér megteremtését jelölve meg. A javasolt eszköz pedig első lépésben a nemzetek felett álló eurózóna-költségvetés megteremtése. Ebben a kontextusban új színezetet kap a görög válság több éve tartó szerencsétlen kezelgetése, és függetlenül a népszavazás - egyébként semmire nem kötelező - eredményétől gyakorlatilag azt a kérdést járják körül, hogy az EU két vezető hatalmának egyáltalán fontos-e Görögország helyzete? A válasz pedig egyértelműen az, hogy nem. Gyakorlatilag elkötelezték magukat a föderalista alapon történő, a tagnemzeteket (maradék) szuverenitásuk feladására kényszerítő fejlődés mellett; mindez értelemszerűen az eurót bevezető tagok számára felajánlott választási lehetőség persze. Aki ezzel egyetért, a jövőben tartózkodik olyan kifejezésektől, mint a „nemzetgazdaság”, - egyáltalán: nincs magyar, lengyel, szlovák gazdaság - európai gazdaság van. Természetesen nemzeti vállalat vagy adópolitika sincs, törvényhozás sem sokáig: megvalósul az egységes Európa, már az unió szó használatára sem lesz szükség.

Ez pedig a sokat emlegetett és sokszor letagadott kétsebességes Európa létrehozását jelenti. A tárgyalási vezérelv úgy alakul (át), hogy a föderális Európa feltételeket szab, amit vagy elfogadnak a többiek, vagy nem; úgy viszont saját magukra lesznek utalva. A reformisták és euroszkeptikusok majd szépen elhalkulnak, hiszen nincs miről vitatkozni; senki sem fog az unióból való kilépéssel fenyegetőzni, ugyanis elébe mennek a problémának: uraim, itt van egy új alapokra helyezett integráció, lehet csatlakozni - bizonyos feltételekkel - de nem kötelező. A szép új világ eljöttekor értelmét veszti a szolidaritás fogalma, mint ahogy azt a görög helyzet kezelése tökéletesen demonstrálja. A hitelezőket képviselő trojkát teljesen hidegen hagyja a keményen dolgozó görög kisemberek helyzete; sem a francia, sem a német gazdaság magaslatain ülő csúcsvezetőket és nagy részvényeseiket nem érdekli az ügy. Pontosabban addig érdekelte, amíg felelőtlenül hitelező bankjaikat államilag ki nem mentették. Ezért nem számoltatták el az adósságot felhalmozó és annak jelentékeny részét a londoni ingatlanpiacra irányító görög kormányok tagjait: a görög nagy magánvagyonok már régen nincsenek az országban és nem is mennek vissza.

Szempontjukból érthető, hogy a föderalista Európa projektjének menetrendje és a hozzárendelt időpontok nem ismeretesek. Az viszont szinte biztos, hogy a gépezet beindult. Az első lépés a görög válság jelenlegi szakaszának lezárása, a második a TTIP - szabad kereskedelmi egyezmény az Egyesült Államokkal - aláírása, ahol bekövetkezik az első szakítópróba. A végső lépés pedig legkésőbb 2020-ban, a jelenlegi finanszírozási időszak lezárásakor történik meg. Akkortól kezdve nem lesz több ingyenebéd; legkésőbb 2020-ban dönteni kell. Másként fogalmazva illetve magyarra fordítva: ha 2020-ban nem felelünk meg a majdani, Franciaország és Németország által diktált feltételeknek, és - (maradék) szuverenitásunk egyidejű feladása mellett - nem engednek be az euróövezetbe, akkor biztosak lehetünk abban, hogy elszállt egy hajó a szélben. Sietnek; nem várnak tovább.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.