Hirdetés

Hirdetés

Bokor-csomag - kezdhetünk aggódni?

Jeb Bush

2015.04.07. 15:30

Bokor-csomag - kezdhetünk aggódni?

Sokan úgy gondolják, hogy galambok helyett most eljött a héják ideje.

Hirdetés

Hirdetés

Habár a következő amerikai elnökválasztást még csak a jövő év végén tartják, az utóbbi hetekben találgatások és véleményezések egész sora látott napvilágot az amerikai médiában. A talán még korainak tűnő esélylatolgatások döntő okát az utóbbi hónapokban radikálisan új fordulatot vevő külpolitikai események diktálták.

Az Iszlám Állam látványos térhódítása – köszönhetően a szűklátókörű amerikai adminisztrációnak -, az orosz-ukrán konfliktus ugyancsak az amerikai beavatkozásnak tulajdonítható kiéleződése nem kevés fejtörést okozott a köldökvizslató tengerentúli politikacsinálóknak. Tudnunk kell persze, hogy a néhai Ronald Reagan elnök által fémjelzett Republikánus Párt erőteljes átalakuláson ment át; az egykori konzervatív formáció időközben önkéntes agymosáson ment át, és erőteljes atlantista és még erőteljesebb cionista és neoliberális irányvonalat vett; ld. John McCain szenátor látványos megszólalásait.

Ezek a republikánusok úgy vélik, hogy az amerikai külpolitikának sokkal határozottabban kellene fellépnie az Iszlám Állam ellen, és Ukrajnát is erőteljesebben kellene támogatni Putyinnal szemben, akár egy nyílt, fegyveres összecsapást kiprovokálva is. Amerikai politikai körökben olyan vélemények is elhangzottak, hogy az orosz-ukrán háború jelentősége egyenrangú lehet az iszlamista térhódítással.

A Republikánus Párt már teljes elánnal készül a jövő évi megméretésre és a párt radikálisabb részének kimondottan jól jöttek ezek az új konfliktusok. Egyrészt azért, mert most már kedvükre kritizálhatják Obama elnököt külpolitikai fiaskói miatt, - bár az Iránnal kötött megállapodás kifejezetten depressziós tüneteket váltott ki a szenátorokból - másrészt kereshetnek egy olyan kedvükre való jelöltet, aki nem riadna meg akár újabb hadviseléstől sem, hogy megőrizze Amerika vezető szerepét a világban.

Ez a jelölt pedig nem lenne más, mint Jeb Bush volt floridai kormányzó, az idősebb George Bush fia, és a 2000-től 2008-ig terjedő időszak elnökének, G. W. Bushnak az öccse. Ha a legfiatalabb Bushnak sikerülne megnyernie a jövő évi elnökválasztást, az Amerika történelmében páratlan esemény lenne. Emberünk már fiatal kora óta a politikai hatalom közvetlen közelében élt, hiszen apja 1980-tól 1988-ig alelnök, majd 88 és 92 között elnök volt. A fiatal Bush időközben szorgalmasan építgette politikai kapcsolatait, bejáratossá vált a kongresszusba, és végezetül pályájának csúcspontján Florida állam kormányzója lett. Most, még nem hivatalosan ugyan, de nyilvánvalóvá tette azon szándékát, hogy beszáll a Republikánus Párt elnökjelölési versengésébe, ezzel kisebbfajta pánikot okozott azon republikánus politikusok között, akik a mérsékeltebb vonalat képviselik.

Ha Bush indul az elnökjelölési versengésben, akkor a nagy vesztes mindenképpen Rand Paul szenátor lesz, akit eddig sokan biztos befutónak gondoltak, de a radikálisabb republikánusok őt soha nem szívelték, és ez utóbbiak most úgy gondolják, hogy galambok helyett most eljött a héják ideje. Amerikának egy karizmatikus vezérre van szüksége, és Jeb Bush az ember, akit ők keresnek. A Bush família, ha létezik ilyen, Amerika arisztokráciájához tartozik a régi pénz (Old Money) kategóriában, csakúgy, mint a Kennedy klán. Mindkét Bush hadat viselt, az apa meg is nyerte az öbölháborút, de a kirobbanó gazdasági válság miatt elvesztette az 1992-es választásokat Clintonnal szemben. Fia nyolcéves országlása idején minden összejött, ami egy viharos külpolitikában megtörténhet. 2001 szeptembere után az amerikai tengerészgyalogság lerombolta Bagdadot, megszállták Irakot, később Afganisztánt is, mindezt a világterrorizmus elleni küzdelem jegyében.

George W. Bush sohasem volt túlzottan népszerű még republikánus körökben sem, mert sokan arrogánsnak és túlzottan becsvágyónak tartották – no és közszájon forogtak a pohárral és IQ-val kapcsolatos történetek is – úgyhogy öccsének ezzel a negatív ellenhatással is szembesülnie kell. Ami hosszabb távon azonban erősítheti pozícióit, az az, hogy a párt kemény magja, így a nagy befolyással bíró John A. Boehner házelnök is valószínűleg támogatná jelölését.

Időközben a Demokrata Párt berkeiben különös csend honol. Az már szinte biztosra vehető, hogy a párt elnökjelöltje Hillary Rodham Clinton lesz. Clinton asszony a legbefolyásosabb demokrata politikus napjainkban, és komoly politikai tapasztalata is van Jeb Bushsal ellentétben, hiszen négy évig New York államot képviselte szenátorként a kongresszusban, majd az első Obama-kormány külügyminisztereként szolgált. Jelenleg úgy tűnik, hogy párton belül nem akad komoly kihívója. A demokraták most kivárásra játszanak, mert azt feltételezik, hogy mivel az amerikai gazdaság állapota ismét fellendülőben van, a republikánusok csak az Obama-kormány külpolitikáját bírálhatják joggal. Ha a jelenlegi állás szerint jövő év novemberében Hillary Clinton és Jeb Bush csapna össze az elnöki tisztségért, akkor ismét egy új fejezet kezdődne az amerikai történelemben.

Ha Clintonné nyerné a választásokat, akkor Amerikának ő lenne az első női elnöke, ha viszont a republikánusok jelöltje, Jeb Bush diadalmaskodna, akkor első ízben adna egy család három elnököt az amerikai történelemben. Mi pedig kezdhetünk majd aggódni.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.